Vedeta anului 2021: Literatura Africană

Sînziana Bălțătescu

Anul trecut a fost, fără tăgadă, cel în care autorii de origine africană au primit aproape toate cireșele de pe torturile simandicoase ale celor mai notabile distincții literare. A fost mare tevatură, ca la orice bal cu pretenții.

Pe noi ne interesează mai puțin tevatura și mai mult autorii și bucuria și bogăția pe care explorarea acestei literaturi o va aduce, cu siguranță, lumii întregi!

            Iată, deci vedetele literare ale anului trecut:

Abdulrazak Gurnah

Gurnah este un scriitor tanzanian care s-a născut și a crescut în Zanzibar și a ajuns în Marea Britanie ca refugiat, în 1968, ca urmare a tensiunilor politice din timpul Revoluției din Zanzibar.

A fost profesor de literatură engleză și postcolonialistă la Universitatea din Kent până când s-a pensionat, în 2017.

De-a lungul carierei sale de scriitor a publicat 10 romane, povestiri și eseuri. Romanul ”Paradise” a ajuns pe listele scurte ale Booker Prize și Whitbread Prize în 1994, iar ”By the Sea” pe lista lungă a Booker Prize în 2001.

Cunoscut și apreciat în mediul academic și în rândul criticilor literari, Abdulrazak Gurnah a ajuns în atenția publicului larg abia anul trecut când a primit Premiul Nobel pentru literatură. Acesta i-a fost acordat: ”pentru abordarea lipsită de compromis și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiatului prins în breșa dintre culturi și continente”. Și… l-a luat prin surprindere, după cum povestește amuzat; a trebuit să fie convins că nu i se face o farsă la telefon și că este apelat oficial pentru a fi anunțat de decernarea premiului.

Damon Galgut

Galgut s-a născut și a crescut în Africa de Sud și locuiește în Cape Town de la începutul anilor ‘90. Și-a început cariera de scriitor la vârsta de 17 ani, când a debutat cu romanul ”A Sinless Season”, în 1982.

A ajuns pe lista scurtă a Booker Prize de două ori: cu ”The Good Doctor” în 2003 și cu ”In a Strange Room” în 2010, înainte de a obține premiul în 2021, pentru ”The Promise”.

Se pare că numărul de nominalizări nu are nici o legătură cu dimensiunea surprizei acordării distincției, căci și pe Damon Galgut l-a surprins premiul. ”I’m used to not winning – that’s kind of what I’m programmed for, and what I’m braced for”, spunea scriitorul a doua zi după câstigarea premiului.

Poate și pentru că a scris o carte care i s-a părut mai aparte, mai ”nepremiabilă”: istoria unei promisiuni pe care și-o asumă o familie de albi în Africa de Sud, dezvăluită de-a lungul a patru înmormântări care au loc cam la un deceniu distanță una de alta. S-a înșelat: maniera inovatoare a stilului său i-a asigurat, de data aceasta, Booker Prize!

Editura Litera promite că îi va publica anul acesta și pe Abdulrazak Gurnah, și pe Damon Galgut! Deci, stăm cu ochii pe Editura Litera!

Mohamed Mbougar Sarr

Nu putem încheia turul saloanelor literare fără să-l amintim și pe Mohamed Mbougar Sarr, scriitorul senegalez care a obținut premiul Goncourt pentru romanul ”La plus secrète mémoire des hommes”.

Este povestea unui tânăr scriitor din Senegal care locuiește la Paris și descoperă un roman al unui vestit autor african (fictiv). La 31 de ani, Sarr este cel mai tânăr laureat Goncourt din 1976 până în prezent și tare ne-ar plăcea să-l citim în limba română, mai așteptăm, mai batem un apropos, poate prinde gândul din zbor vreo editură 😉

Un an minunat să avem, cu călătorii literare prin toate lumile posibile și prin vreo două imposibile!

4.8 5 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
5 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai apreciat
Vezi toate comentariile
Roxana Draganuta

Sper să ajung și în Africa literară. după ce termin teancul pe care îl am acum. Mulțumesc.

Adina

Un articol foarte bun, mulțumim! 😊

Ioana Bostan

După articolul ăsta se înalță turnulețul de lectură pe marginea fotoliului. 🙂 Mulțumesc, Sînziana!

Maria

Bun reminder pentru anul acesta 😉

gabi.stolnicianu.sg@gmail.com

Sunt la coadă la traduceri 😍.