Tu ce papuci de cititor preferi?

Tu ce papuci de cititor preferi?
Reading is cool.
Corina Răduță

Și, cum ti s-a părut cartea?

De câte ori mă întreabă cineva ce cred despre o carte citită – tu ce papuci de cititor preferi? -, prima reacție e să mi se facă alb în fața ochilor. Toate ideile din capul meu fac combustie spontană. Mă simt ca în liceu când mă scotea profu’ la tablă și știam că ar fi trebuit să mă pun în papucii lui Maiorescu, Călinescu, Vianu, Lovinescu & Co și să mătrășesc opera în cauză cu elocvență de critic încălțat cu numere nepotrivit de mari.

Nu pățesc numai eu, nu? 🙂

Tipuri de cititor

Mi-am amintit de treaba asta zilele trecute iar, într-o nouă discuție despre papuci. Ăia din care noi, cititorii, ne uităm la ce e între coperțile unei cărți. Și pentru că mi-a făcut un pic mai multă lumină în gânduri, am zis că nu țin doar pentru mine. 

Cititor cu ochi de critic

Pot citi o carte așa cum mă înspăimântă pe mine – cu ochi de critic. Voi căuta, cel mai probabil, să înțeleg tehnici literare, simboluri și tot tacâmul corespunzător teoriei literare. Acuma, din punctul meu de vedere, tipului ăstuia de citit îi șade bine acolo, în mediul academic și ar trebui să rămână treaba criticilor literari. Iar eu sigur nu mă bag la așa ceva 😀 

Cititor de plăcere

Dacă sunt măcar în trei grupuri de Facebook dedicate cărților, particip la book club-uri (mai mult online în zilele noastre) și vânez ofertele editurilor se cheamă că sunt cititor de plăcere. Dintr-ăla care apreciază povestea dintr-o carte. O să mă uit după emoția pe care mi-o aduce acțiunea și după interacțiunea cu personajele. Și o să mă feresc de discuții despre cartea pe care tocmai o citesc să nu cumva să-mi facă cineva vreun spoiler. Nu promit, însă, că o să reușesc să mă abțin eu de la vreunul dacă mi-a plăcut foarte tare o carte 😛

Când citesc așa, mă fură povestea, trăiesc acțiunea cu intensitate, nu las cartea din mână nici ziua, nici noaptea până n-o termin. Așa am pățit cu ultima – Cartea pierdută a vrăjitoarelor, de Deborah Harkenss – un fantasy adresat publicului young (și eu sunt young at heart, desigur), publicată la Editura Litera. Am citit-o iute, pe nerăsuflate și m-am simțit și mai aproape de prietena care mi-a recomandat-o. 

E o plăcere aparte să ți se întâmple asta și dacă mai și găsești alți cititori pe aceeași undă cu tine, să dezbați cartea după ce-ai pus-o la loc în raft, e magic. Nu-i așa?

Cititor cu papuci de scriitor

Mai e și situația, dincolo de magia poveștii, în care ce găsesc între coperți merită un pic mai mult din atenția mea. Și aici mă transform într-un cititor cu papuci de scriitor. Citesc cu intenția de a înțelege scriitura și de a-mi explica, prin filtrul meu, nu al criticilor consacrați, deciziile autorului.

Îți poți imagina cum e să faci asta? Să citești cu încetinitorul, rumegând fiecare propoziție, uneori câte un cuvânt, să te întrebi dacă tu ai fi scriitorul acelui text, ce te-ar determina să alegi acea alăturare, acel context, acea reacție. 

Îi poți zice slow reading. E un mod de a citi care aduce alt tip de satisfacție, diferită de cea dată de acțiune, de firul poveștii. Aceea de co-creator.

Am descoperit, nu cu puțină încântare, că și Virginia Woolf credea cam la fel.

„Puțini oameni întreabă cărțile ce pot ele oferi. (…) Nu te impune în fața autorului, încearcă să devii el. Fii coleg de muncă și complice al lui. Dacă rămâi detașat, rezervat și critici din prima, te împiedici să obții cea mai bună valoare posibilă din ceea ce citești. Dar dacă îți deschizi mintea cât mai larg posibil, atunci semnele și aluziile de finețe aproape imperceptibilă, din răsucirea primelor propoziții, te vor aduce în prezența unei ființe umane ca oricare alta.”

Bucură-te de lectură.

Oricare ar fi preferința ta în materie de papuci, bucură-te de lectură. Și dacă încerci și ultima variantă, mai am o idee pentru tine: ia cartea pe care o iubești cel mai mult, deschide-o la început și copiază într-o agendă, cu mâna ta, prima pagină. Iar în timp ce scrii, oprește-te asupra cuvintelor cu uimire, ca și cum ies din tine, întreabă-te ce înțeles au și ce vor să transmită despre tot ce va urma. 

Sunt foarte curioasă cum o să vezi întreaga carte după asta. Poți să-mi și spui, dacă vrei 🙂

Nu-i așa că reading really is cool?

5 2 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
8 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai apreciat
Vezi toate comentariile
Roxana Draganuta

Agree. Mulțumesc pentru articol.

Corina Răduță

Și eu mulțumesc pentru recomandare. Și pentru multe altele 🤗

Adina

Love it! ❤️

Corina Răduță

❤ Mulțumesc!

Sînziana Bălțătescu

Cititor de plăcere 🤗 și fan fantasy, mulțumesc de recomandare🤩

Corina Răduță

🤗 Ce fain e să găsesc oameni din același trib! Să te bucuri se lectură (vezi că e prima dintr-o trilogie. Zic doar ca să știi la ce să te aștepți 😁)

Ioana

În cea mai mare măsură îmi plac papucii comozi, ai cititorului de plăcere. Dar, admit, că mai fur câte un condur al cititorului scriitor când recitesc o frază care mi se pare mișto de tot și mă întreb, cum naiba i-a venit omului așa o idee faină? 🙂

Oana

Cititor obsesiv-compulsiv de plăcere :))