Cu ce aștepări ai plecat în 2022
Cu toții simțim că avem nevoie de o nouă zi, o nouă săptămână sau un nou an pentru a începe o schimbare, un plan sau un stil de viață diferit de ceea ce am experimentat până acum. Dar ce se alege de boom-ul motivațional după ce noua zi sau noul an a venit? Ei bine, aici vine partea amuzantă: de multe ori se pierde pe drum și ajungem să renunțăm la planurile și aspirațiile cu care demarăm atât de entuziaști. Clipurile motivaționale pe care le share-uiam pe Instagram devin inconfortabile pentru că ne amintesc inconștient de eșecul nostru și ne întoarcem cu coada între picioare înapoi în zona de confort părăsită inițial.
Blue Monday
Stați liniștiți, fenomenul e general, nu doar voi treceți prin asta. În 2005 o companie din Marea Britanie a denumit acest colaps motivațional în care majoritatea picăm, Blue Monday. Este vorba despre ziua de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, când rutina se reinstalează și euforia sărbătorilor trece definitiv.
Dacă aceasta e problema, care e soluția atunci?
Cărțile motivaționale?
Plaja de variante de unde putem alege soluții e foarte vastă, important însă este să găsim acel lucru care ne transformă motivația în disciplină și ne setează un mindset clar. Oamenii și-au dat seama rapid de asta și, o dată cu trecerea timpului, s-a creat o adevărată cultură a sentimentului de empowering și a cărților „motivaționale”. Tradus din engleză ca „ceva care te face să te simți mai încrezător și care îți lasă impresia că tu ai controlul asupra vieții tale”, empowering-ul a plecat inițial de la o nevoie de bază a realității noastre sociale și anume aceea de autonomie. Sănătatea sistemului intersocial uman are la bază sentimentul de fericire resimțit de fiecare individ atunci când se bucură de o anumită independență față de o autoritate exterioară, în cazul de față reprezentată de societate. Astfel au început să apară din ce în ce mai multe cărți care exploatează aceste dedesubturi ale cititorilor.
De câte tipuri sunt cărțile motivaționale?
Categorisirea mea a fost una simplă și la obiect:
• Cărți scrise în cheia acreditată a unor cercetători din diverse domenii, cum ar fi neuroștiința, psihologia, antropologia sau sociologia;
• Poveștile reale fie ale unor oameni de succes, fie ale unor grupuri de oameni care au fost supuși unor încercări cărora le-au făcut față cu brio;
Cum o aleg pe cea potrivită?
Cu acest tip de cărți e la fel ca atunci când întâlnești un om nou: dacă energia și starea pe care el ți-o dă sunt potrivite ție, continui relația și încerci s-o implementezi realității tale deja trăite. La fel se întâmplă și cu cărțile motivaționale, dacă după primele pagini simți că ești inspirat să acționezi – și nu doar atât, ci simți și o reală schimbare în percepția ta de zi cu zi – atunci felicitări, tocmai ce ai găsit cartea motivațională de care aveai nevoie.
Simți că pui prea multă presiune pe tine și că time rush-ul social îți creează anxietate? Încearcă-l pe Mark Manson cu „Arta subtilă a nepăsării”, cu siguranță îți va schimba părerea și chiar dacă te va revolta, nu te grăbi, revolta e bună! Înseamnă că are efect asupra ta.
Simți lipsa unei educații financiare, faci cheltuieli nesăbuite pe care le regreți ulterior sau pur si simplu ești curios de cum ai putea să-ți îmbunătățești abilitățile economice? Cartea „Tată bogat. Tată sărac.” este una dintre cele mai cunoscute lucrări în acest sens. Cred că ți-ar prinde bine.
Și acum că ți-ai rezolvat problemele de anxietate și economice poate te gândești că ar fi cazul să-ți îmbunătățești și aptitudinile relaționale de cuplu, lucru pentru care Gary Champan te ajută să te încadrezi într-unul din „Cele cinci limbaje ale iubirii”.
Titlurile prezentate mai sus sunt doar câteva dintre cele mai căutate în ultima vreme, pe care și eu, la rândul meu, le-am încercat. Cultul motivațional tot mai popular în ultima vreme tinde totuși să devină ceva destul de comercial, așa că, deși vă căutați instrumente care să vă alimenteze motivația, ceea ce v-aș putea recomanda e să consumați cu moderație acest tip de materiale. Uneori pot fi doar idei deja cunoscute de voi spuse într-o altă manieră.
Iar dacă nu ești un fan al nasului adâncit printre pagini, pe multe le găsești și în format audio. Și dacă ești și mai leneș de atât, îi poți asculta pe băieții de la Mind Arhitect, fac o treabă minunată. Personal găsesc o mare plăcere dimineața când pe lângă o ceașcă de cafea fierbinte ascult un podcast motivațional sau citesc câteva pagini. Am acum în lectură „The Power of Habit” și pare că ziua începe altfel știind că am mai făcut un pas în direcția pe care mi-o doresc.
Care e boost-ul tău motivațional în zilele când alarma distruge orice dimineață?