Maja Lunde

Corina Răduță

Când zici Maja Lunde, gândul se lipește automat de imaginea unei albine și de ideea unui viitor sumbru fără ea și suratele ei.

Cu asta a început Cvartetul Climatic al autoarei. De fapt, cu asta vedem noi că a început. El, de fapt, a pornit cu mult înainte, de la un documentar numit „More than honey” care a trezit în Maja mai multe întrebări decât răspunsuri.

Așa a început Istoria albinelor, prima carte din acest cvartet pe care Maja l-a imaginat din întreaga ei documentare despre schimbările climatice.

„Aceasta este marea temă pentru mine, așa cum cred că ar trebui să fie pentru toată lumea, pentru că aceasta este planeta noastră și viitorul copiilor noștri.”

Iar ca autor, nu poți scrie povești despre ceva în care nu ești cu adevărat implicat emoțional. Maja scrie pentru că are nevoie, pentru că începe într-un fel din propria ei frică. De aici vin poveștile.

Istoria albinelor este, totodată, prima carte pentru adulți a Majei. Până la ea succesul pe care-l are în Norvegia i-a fost adus de cărțile pentru copii și tineri, peste 12 la număr.

„Battle”, „Across the Border” și seria „The Coolest Gang in the World” sunt printre cele mai populare. Cartea ei pentru copii din 2018 „The Snow Sister” este unul dintre cele mai mari succese literare din Norvegia din ultimele decenii și a fost vândută în întreaga lume.

Cvartetul Climatic i-a adus recunoaștere și apreciere mondială prin viziunea autoarei asupra celor patru mari pericole care pot face ca viitorul să sucombe:

  • Insectele și efectul dispariției lor – Istoria albinelor (2015)
  • Apa și imposibilitatea traiului fără ea – Istoria apelor (2017)
  • Animalele aflate în pericol de dispariție – Ultimii cai din stepă (2019)
  • Plantele, senimțele și tot ceea ce crește – cartea la care lucrează acum Maja

Cărțile au la bază documentare științifică, îngrijorare față de lipsa de atenție cu care noi, oamenii, tratăm aceste mari teme globale și multe întrebări de tipul „ce-ar fi dacă?”. Dar, la final, așa cum spune și ea, este doar ficțiune.

„De fapt, simt că scrierile mele ridică o mulțime de întrebări, știi? Și când termin cu o carte, nu sunt mai înțeleaptă. Am chiar mai multe întrebări care îmi trec prin cap și tot ce vreau este să învăț. Și sper că voi continua să fiu așa.”

Însă chiar dacă mesajele acestor cărți sunt extrem de importante pentru toată planeta, autoarea nu pornește de la ele.

Cărțile mele sunt întotdeauna conduse de personaje. Încerc să mă gândesc la povești și oameni și să fiu în interiorul personajelor mele, să simt ceea ce simt ele, să-mi fie frică atunci când lor le este frică. Nu încep niciodată cu un mesaj.”

„Poate că într-o zi, dacă nu aș mai avea povești, aș putea face altceva, dar acum poveștile sunt prea importante pentru mine.”

Maja Lunde este un specialist media educat, cu un master de la Universitatea din Oslo și lucrează ca autor și scenarist. Toate preocupările ei au în centru grija pentru generațiile care primesc de la noi moștenirea pământului, cu tot ce vina asta la pachet.

„Lăsăm toate necazurile în mâinile lor. Este viitorul lor până la urmă. Cum putem fi atât de deștepți și încă atât de proști? nu am raspunsul. Dar cred că acele întrebări sunt de ce ne plac cărțile. Ele oglindesc ceva important, ceva uman.”

5 3 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile