Scriitori

Ludmila Ulițkaia

Ludmila Ulitkaia
Adina Drag

„Eu însămi aparțin unei generații tăcute, care începe în sfârșit să vorbească“

M-a atras nonconformismul ei, nemaiîntâlnit înainte în literatura rusă și faptul că mizează pe interculturalitate, deci pe amestecul ăsta de civilizații și religii pe care le împărtășesc personajele ei, care trăiesc într-o perfectă armonie, în care fiecare îi respectă celuilalt alegerile, ca în “Înmormântarea veselă“, “Medeea și copiii ei“, “Daniel Stein, traducător”.

Ludmila Ulițkaia este unul dintre cei mai importanți scriitori ruși contemporani, dar și traducător din limba mongolă și scenarist. Operele ei au fost traduse în peste 30 de limbi.

În 2019, Universitatea din București, la propunerea Fa­cultății de Limbi și Literaturi Străine, i-a decernat distincția de Doctor Honoris Causa, pentru întreaga ei activitate literară și pentru contribuția incontestabilă la literatura universală, dar și pentru fermitatea cu care militează pentru respectarea drepturilor omului.

Primul ei roman, Soniecika, îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă și recompensat cu premiile Médicis étranger și Giuseppe Acerbi.

Majoritatea cărților pe care le-a scris au teme calde și familiare, dar extrem de profunde, inspirate din viața unor oameni mărunți, proiectați pe fundalul Istoriei. Astfel, romanele ei acoperă un spectru istoric larg, de la tema evreității până la perioada Marii Terori staliniste.

„Toți păstrăm în noi atavismele omului sovietic, sentimentul fricii, rușinea. De ele scapi prin activitatea creierului – este un efort care trebuie făcut la nivel individual de către fiecare“.

“Omul când se duce să facă cumpărături la o alimentară se uită pe produs, citește pe ambalaj să vadă dacă are E-uri, dacă are conservanți, organisme modificate genetic! Cu alte cuvinte, avem o atitudine ecologică față de lucrurile pe care le consumăm. Cred că este important – poate chiar mai important – să avem aceeași atitudine și față de ceea ce citim, pentru că și aici e nevoie de un anumit tip de igienă.”

5 3 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile