Iași-ul ar putea fi capitala mondială a cărții în 2024?

Sînziana Bălțătescu

Cu ocazia Zilei internaționale a cărții, începând din 2001, UNESCO a instituit acordarea titlului de “Capitală mondială a cărții” orașului care vine cu cel mai fain program de susținere și celebrare a lecturii.

Titlul se acordă pentru un an, începând cu data de 23 aprilie, e deținut acum de Tbilisi, iar Guadalajara așteaptă la rând, nerăbdătoare să se încoroneze regina balului literar pentru 2022. Accra deja a ocupat locul pentru 2023.

Ei, cam cum credeți că mi-a făcut inima când am aflat ca Iași-ul și-a depus candidatura pentru anul 2024?

“ZVÂC” până în gât și înapoi mi-a făcut!

Pentru că știți cum e orașul ăsta?

E RAIUL CITITORILOR!

Nici nu știu de unde să încep, că mă apucă surescitarea ca pe copilul care intră în magazinul de dulciuri, aici ești pe “reading high” non stop!

Sigur că poți să te plimbi cu sau fără copii pe trasee literare pe care ți le poți construi singur, după plac și inspirație, pe la Bojdeucă, teiul lui Eminescu, casa Sadoveanu, pe la Otilia Cazimir sau George Topârceanu, dar asta știe deja toată lumea.

Sau poți alege Casa Pogor, Muzeul poeziei din Casa Muzeelor și e suficient să intri la Muzeul literaturii ca să afli ce mai e nou pe acolo și să-ți organizezi agenda!

Nici nu știi cum, hop-țop, dai peste Street Delivery sau Șotron care nu-s musai festivaluri despre carte, dar unde sigur o să dai nas în pas și pagină în pagină cu toți prietenii tăi iubitori de citit și copiii lor!

Ce să mai vorbim despre evenimentul literar al fiecărui an, Filit, sărbătoarea asta care te face să plângi că nu poți fi peste tot, la toate activitățile și întâlnirile care fac parte din ea, ce corn al abundenței literare e Filit și e aici, la Iași, revărsând bogăția asta peste tot, prin biblioteci, școli, teatru, Casa studenților, peste tot în același timp!

In Iași dai de citit peste tot, e pe stradă, la vedere, în clădirile muzeelor, dar și pe gardurile cu poezie din parcul Copou, iar dacă vrei să savurezi o cafea, mă îndoiesc că ai să găsești prea multe cafenele care să nu aibă la vedere rafturi cu cărți.

Nu știu cum sunt adolescenții de prin alte orașe, dar la Iași adolescenții fac parte din “generația Alecart” și, în afară de tot ce e firesc să facă ei, vin la cluburi de lectură (serios, vin, știu eu sigur, că tocmai derulez un Book Club pilot Reading is Cool cu ei) participă la realizarea de evenimente literare, scriu și citesc, ba chiar intră și în librării 🙃 și, ah, da, nu-i obligă nimeni să facă toate astea!🤩

In Iași bibliotecile sunt instituții vii, pline cu oameni! La Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi vei găsi adolescenți pe băncile de pe hol, e plin acolo de ei, umplu sălile de lectură, dar și pe cele de împrumut, învață împreună, citesc sau pur și simplu se întâlnesc acolo! Iar la secția copii, unde merg eu de vreo câțiva ani ca să mă înfrupt cu tot ce se scoate nou pe piața de carte în materie de “young adult”, “fantasy”, “sf” sau literatura pentru copii, e plin de evenimente pentru copii, nu mai prididesc ocaziile să țină pasul cu evenimentele!

Să mai spun că Iași-ul este și locul de unde le dai tag lui Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Amelia Gheorghiță?

Ce să mai spun?

IAȘI E RAIUL CITITORILOR, asta e!

Așa că da, sigur că a făcut inima mea de etern amorezată de orașul acesta “ZVÂC” în mine când am auzit că e candidat la titlul de Capitală Mondială a Cărții!

E clar că sâmbătă va fi o zi perfectă pentru mine!

Mai e și Paștele pe deasupra! 🤩

ȘI “Marele schimb de cărți aniversar“!

Care na, ce să zic, aici la Iași e easy peasy, pot să ies bine mersi pe stradă și să mă agăț de primul trecător, sigur are o carte cu el!🙃

Haaaaai, lăsați-mă să fiu OLEACĂ arogantă 🙃🙈 Îs mândră și eu de orașul meu, ce să fac!❤

Ne vedem sâmbătă, la Marele schimb de cărți și la Iași când vreți voi🤗❤

5 3 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
1 Comment
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai apreciat
Vezi toate comentariile
Ioana Bostan

Mă faci să vin in vizită, așa de dor mi-e de Iași adesea, doar că de data asta mi-ar plăcea să sta și pe o bancă la soare sau pe iarbă în grădinile palatului, desculță și cu o carte sub nas. Plus că… Filit! 🙂