În septembrie 2020 aflam că Pandora M, editură care face parte din Grupul Editorial Trei, lansează o nouă colecție: Anansi World Fiction. Dar care este legătura dintre o nouă colecție de literatură și acest zeu păianjen african?
Zeul Anansi a privit lumea din jurul său și a văzut că era plictisitoare și tristă, pentru că din ea lipseau poveștile. Tatăl său, Nyame, le închisese într-o cutie, în ceruri, așa că zeul păianjen s-a angajat să îndeplinească toate muncile la care-l supunea stăpânul zeilor, în schimbul eliberării poveștilor. Folosindu-și istețimea, Anansi a obținut cutia și a dezlănțuit poveștile și înțelepciunea în lume.
Ne lămurește Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției:
De ce o nouă colecție de literatură universală ? E o întrebare adecvată în legătură cu o piață de carte în care traducerile predomină, iar cele de beletristică fac legea. S-ar putea spune că orice nouă inițiativă în acest domeniu este osândită la eșec, însă o analiză atentă a profilului acestor traduceri arată că ele acoperă – ca să nu zic că zgârie – doar suprafața literaturilor care exportă.
Sunt traduse premiile și mai puțin cărțile nominalizate, sunt traduse cărțile care se mențin onorabil într-un top al vânzărilor, nu și cele care devin încet-încet de referință, sunt traduse, în proporție covârșitoare, produsele culturii anglo-saxone, ignorând faptul că și în țările învecinate nouă se scrie literatură de foarte bună calitate. O astfel de analiză ne-a condus la schițarea unei noi colecții în cadrul Editurii Pandora M, care-și propune să fie un spațiu în care să se regăsească toate acele cărți pe care le căutăm pe piața noastră de carte, dar nu le găsim: în două cuvinte, pe care le-am folosit și noi în seara când am luat hotărârea de a face acest pas, vrem să fie o colecție de literatură adevărată, care să acorde spațiul cuvenit culturilor învecinate.
Mai apoi, ne-am gândit că acest spațiu poate găzdui foarte bine și non-ficțiune de calitate, în măsura în care se află în legătură cu lumea literaturii. Și, pentru că unii dintre noi sunt cititori avizi de memorii, ne-am gândit că o secțiune de memorialistică ar fi bine-venită. Și, dacă tot aveam aceste nișe ale colecției, cum ar fi putut lipsi de aici cea dedicată poeziei? Așa, portretul difuz al zeului Anansi, zeul african al poveștilor, a căpătat trăsături distincte:
Anansi. Contemporan – seria dedicată scriitorilor activi, actuali,
Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX,
Anansi. Mentor – eseuri literare și culturale,
Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și, în fine, perla colecției,
Anansi. Blues – seria poeziei.
Anansi e un zeu jucăuș și înțelept, așa cum ne propunem să fie această colecție.
Patrula Djinnilor a fost prima cartea din colecția Anansi care a intrat în book club challenge-ul Reading is cool și acela a fost momentul în care #anansi ne-a câștigat.
Anul acesta Nu voi mai vedea lumea niciodată a fost declarată la club, în unanimitate o carte fascinantă, bine scrisă și plină de semnificații puternice.
Nu întâmplător azi comunitatea Reading is cool citește la unison un alt titlu ce poartă bifa Anansi Întoarcerea acasă a baronului Wenckheim.