Harry Potter și Ochelarii Lui

Maria Tristiu

Cine nu îl cunoaște pe Harry Potter? La o simplă întrebare adresată prietenului nostru, Google, cele două cuvinte, Harry și Potter, primim în jur de 576 de milioane de rezultate, aproape câte copii ale faimoasei serii s-au vândut în întreaga lume. Ca scurt reminder, pentru aceia care au trăit sub o piatră și nu au auzit până acum de simpaticul ochelarist-vrăjitor, Harry Potter este un personaj fictiv creat de J.K. Rowling, protagonistul seriei de romane pentru adolescenți și tineri care îi poartă numele. Rămas orfan de la o vârstă fragedă, Harry Potter ajunge să locuiască alături de mătușa, unchiul și verișorul, trei personaje pe care nu ai vrea să le vezi vreodată (ca să nu mai spunem să trăiești cu ele). Însă, cu toate astea, află că părinții lui au fost vrăjitori, lucru pe care și el îl moștenește, urmând astfel cursurile Școlii de magie și vrăjitorie Hogwarts.

Ochelarii – semn distinctiv pentru Harry Potter

Harry are două elemente care îl diferențiază de ceilalți oameni și vrăjitori: cicatricea de pe frunte și ochelarii. Cicatricea în formă de fulger este un mic „cadou” oferit de vrăjitorul Voldemort, cel care i-a ucis părinții și căruia Harry a reușit să îi reziste atacurilor repetate.

Cu toate că J.K Rowling a conceput și scris prima carte între 1990 și 1997, când moda ochelarilor cu formă rotundă își atingea apogeul, Harry Potter și ochelarii lui au rămas la fel de iubiți și azi, când vestimentația oldies a revenit în forță. Așa cum ziceam, ochelarii lui Harry au rame subțiri și formă rotundă, aspect care a trecut de-a lungul timpului de la componenta funcțională la un detaliu etichetă pentru personajul nostru. Altfel, probabil că dacă ne-am întâlni pe stradă cu Potter și nu ar purta ochelarii, l-am confunda ușor cu vecinul de dedesubt sau cu colegul din școala generală.

De ce are nevoie Harry Potter de ochelari?

Speculațiile cu privire la motivul pentru care Rowling i-a pus ochelarii pe nas lui Harry sunt multe și diverse, de la un defect dobândit în copilărie din cauza lui Voldemort (din cauza căruia are și cicatricea), până la moștenirea de la tatăl său, care purta, de asemenea, ochelari rotunzi. Totuși, întrebarea care stă pe buzele tuturor rămâne: de ce într-o lume plină de vrăji, ochii lui Harry nu pot fi vindecați? Iar cel mai la îndemână răspuns pentru această dilemă este: Harry vrea să fie cool! Glumim, poate că nu este chiar așa, poate că nu există vrajă pentru tratarea miopiei sau ce altă problemă are el sau poate că pur și simplu este elementul care îl diferențiază de celelalte personaje. 

Chiar dacă nu este cu adevărat personajul în sine, ci doar actorul care îl joacă din 2001 încoace, Daniel Radcliffe a mărturisit într-o emisiune online găzduită de Vogue că Harry nu are neapărat nevoie să poarte ochelari și că sunt folosiți mai mult ca accesoriu. Șocant, nu? Dar fanii înfocați ai seriei au făcut săpături și au aflat că, de fapt, Daniel ar fi avut alergie la nichelul din componența primelor rame din recuzită, schimbând nici mai mult, nici mai puțin de 160 de perechi pe parcursul celor șapte filme, toate concepute de designerul William Luff. Nici de această dată nu putem să știm sigur care este adevărul, dar parcă ne vine, totuși, să ne încredem în vorbele autoarei.

J.K. Rowling purta ochelari în copilărie

Potrivit lui J.K. Rowling, aceasta se pare că l-a conceput pe Harry ca pe un fel de variantă a ei masculină, autoarea fiind purtătoare de ochelari în copilărie. Pur și simplu, Rowling și-a vărsat frustrarea prin Harry, sătulă să vadă cum toți purtătorii de ochelari sunt veșnic etichetați drept tocilari sau, în cazul cel mai fericit, inteligenți peste măsură. Nu zicem că Harry n-ar fi, însă personajul lui nu e remarcabil pentru deșteptăciunea peste medie, ci pentru cât de bine se descurcă în situații-limită. Dacă vreți și o explicație mai tehnică, fie! Autoarea ne introduce în perspectiva narativă a cărții prin ochelarii lui Harry, care ne arată constant că trăim aventura din punctul lui de vedere.

Ochelarii nemuritori

V-ați speriat puțin când ați văzut primele două filme, Harry Potter și Piatra Filosofală și Harry Potter și Camera Secretelor, iar Harry și-a spart ochelarii, nu? Noroc că Hermione și-a făcut riguros temele și a învățat vraja Oculus Reparo, care ne-a salvat de un Harry Chiorter cu care nu aveam ce să facem în luptele cu Voldemort. Citind câteva păreri de-ale fanilor de pe internet, realizăm că ochelarii reprezintă un fel de status emoțional pentru Harry. Mai exact, când locuiește cu familia Dursley, reușește să și-i spargă frecvent, pe când în lumea vrăjitorilor, nu numai că îi repară, dar nici nu îi mai strică.

Așadar, așa cum un vechi basm românesc ne demonstrează că mâncarea fără sare este degeaba, la fel Harry Potter ne arată că, fără ochelari, probabil nu ar fi ajuns magicianul de succes care e azi. Magia e în ochii privitorului. Sau în ochelari.

Articol susținut de Lensa. Membrii Reading is Cool beneficiază de codul de reducere READCORP22 Intră aici pentru detalii.

5 4 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile