Cum să aprinzi un foc cu ajutorul unor ochelari. Fie și interior

Maria Tristiu

La data de 17 septembrie 1954, William Golding publica romanul Lord of the flies sau Împăratul muștelor, așa cum îl știm în română. Șaptesprezece ani mai târziu, psihologul american Philip Zimbardo demara Stanford Prison Experiment, un proiect care a fost nevoie să fie întrerupt, din cauza escaladării neașteptate a evenimentelor.

Ok. Și care-i treaba cu cele două?

Nu te impacienta, o să le luăm pe rând. Pe foarte scurt, Împăratul muștelor spune povestea unor băieți, supraviețuitori ai unui accident aviatic pe o insulă pe care, la început, cred că sunt singuri. Ulterior, încep să apară și alți băieți, iar lucrurile se transformă dintr-o joacă fără opreliști, într-o luptă pentru supraviețuire. Îți amintești când erai copil și visai ca ai tăi să stea cât mai mult la serviciu, ca tu să poți să te joci în voie în fața blocului? Ei bine, povestea asta îți arată că viața fără părinți nu numai că e nașpa, dar te pune și în situații foarte greu de gestionat pentru un copil. Practic, pe umerii tăi se așază o responsabilitate care la început e mică, dar care crește tot mai mult, exact ca în principiul bulgărelui de zăpadă. Iar acest lucru se întâmplă pentru că, mai ales într-un grup cu mai mulți copii de vârste similare, fiecare vrea să dețină controlul și să demonstreze că are dreptate, lucru care nu conduce întotdeauna spre un final fericit. Distracție? Supraviețuire? Menținerea focului? Cele trei nevoi i-au ajutat pe băieți să conviețuiască, dar nu au fost suficiente.

De cealaltă parte, Experimentul Stanford a urmărit reacțiile a 24 de studenți împărțiți în două categorii: prizonieri și gardieni, ca și când ar fi fost cu adevărat într-un penitenciar. Problema nu a fost că studenții și-au făcut treaba bine, ci că au intrat prea profund în rolul primit, mai ales gardienii care au recurs la agresivitate și la abuzuri psihologice asupra „răufăcătorilor”. După nici șase zile de la începutul experimentului, studiul a trebuit să fie oprit, participanții rămânând cu traume. Inclusiv Zimbardo, care nu s-ar fi gândit că lucrurile or să evolueze în direcția asta.

Legătura dintre Stanford și Împăratul muștelor?

Nu vrem să avem un moment à la bunica, dar trebuie să o spunem: „Dă-i omului puterea și vezi ce face cu ea; atunci vei vedea ce fel de om este.”. Mai precis, cartea ne poartă într-un univers aparent ideal, dar în același timp dur și traumatizant, un fel de drum inițiatic i-am putea spune, finalizat tragic, dar prin intermediul căruia putem să tragem niște concluzii.

Totuși, ce avem de învățat din Împăratul muștelor?

Astăzi vorbim despre cel mai, am zice noi, special dintre băieții naufragiați pe insulă. Special pentru că el, conform profilului personajului, nu are trăsăturile care să-l recomande pentru emancipare în rândul băieților de vârsta lui sau să-l transforme într-un magnet pentru fete. Desigur, vorbim despre Piggy, un băiat chiar inteligent, dar care se ascunde în spatele unui corp supraponderal, al unei boli cronice a căilor respiratorii (astm) și al unui defect de vedere (miopie). Și aici ajungem la subiectul pe care vrem să îl dezbatem: ochelarii lui Piggy.

Probabil că cea mai reprezentativă scenă prin intermediul căreia ochelarii lui Piggy devin „eroi” este cea cu focul. Spuneam mai devreme despre cele trei reguli de bază după care băieții au stabilit să conviețuiască pe insulă, printre care și misiunea de a menține focul aprins, în speranța că va veni cineva să îi salveze. Fără drept de vot din partea lui Piggy, decizia unanimă este că ochelarii lui sunt soluția salvatoare prin care razele soarelui să producă flacăra. Refuzul lui Piggy nu vine doar din situația lui medicală sau atașamentul excesiv față de propriii ochelari, ci și din nevoia de control pe care, în lipsa lor o pierde. Fără ochelari, Piggy devine complet vulnerabil.

Dar dacă am face o listă a posibilelor semnificații ale ochelarilor?

N-o să vă vină să credeți, dar există nenumărate explicații în jurul ochelarilor lui Piggy, în mare parte comentarii, videoclipuri și articole create de profesori din străinătate și nu numai, unde Împăratul muștelor este un fel de Moromeții sau Ion pentru noi. Așadar, o să îți enumerăm câteva dintre informațiile pe care le-am găsit, dar îți vom spune și punctul nostru de vedere.

  1. Ochelarii definesc caracterul lui Piggy, lucru care se observă nu doar din spiritul lui mereu rațional și îndreptat către găsirea de soluții pentru problemele pe care le întâmpină pe parcursul zilelor petrecute pe insulă, dar și din dispariția oricărei urme de putere în momentul în care Jack, unul dintre băieți, i-i fură și îl lasă orb și dezarmat.
  2. Ochelarii sunt un fel de „scut emoțional” pentru Piggy, ne dăm seama de asta în momentul în care Ralph, primul pe care îl are alături pe insulă, dar și liderul echipei de supraviețuitori, îl întreabă despre tatăl său. Atunci Piggy își dă jos ochelarii și caută ceva cu care să îi șteargă, în timp ce-i povestește că tatăl este mort, „iar mama…”. Posibil ca acest gest să fie un soi de anesteziere emoțională, iar faptul că alege să nu mai vadă nimic clar poate reprezenta o portiță care să-l ajute să uite de realitatea crudă în care trăiește.
  3. Ochelarii sunt utilizați pe parcursul romanului ca metodă de monitorizare a evoluției lui Piggy – la început, când avionul naufragiază, Piggy are o figură palidă, destul de lipsită de strălucire, care nu dă senzația de prea multă încredere în sine, ba chiar prezența ochelarilor îi dă un aer de tocilar bun la învățătură, dar nu tocmai adaptat social. Ulterior, în episodul cu aprinderea focului, ochelarii devin fărâma de speranță pe care ți-o dă o oază în mijlocul deșertului, de care băieții se agață alimentându-și încrederea că vor fi salvați, dar și caracterul rațional care ia naștere între băieți. Momentul în care Jack îl lovește pe Piggy și îi sparge una dintre lentile reprezintă, la nivel simbolic, instaurarea „furtunii” pe insulă. Pacea e înlocuită de conflictul dintre cele două tabere, simbolizate chiar de cele două lentile: cea spartă îl reprezintă pe Jack alături de subalternii duri și egoiști, iar cea nespartă îl reprezintă pe Ralph și gândirea lui logică, rațională și bazată pe reguli. Ultima scenă, cea în care Jack îi fură ochelarii lui Piggy, marchează întreaga cădere a celor buni, ce duce inevitabil către declinul general.

În final, vrem să te lăsăm cu un gând la care să reflectezi. Ai avut vreodată (sau încă ai) vreun obiect care te făcea (sau te face) să simți că ești invincibil? Un pix fără de care nu mergeai la teze sau examene, un tricou cu care te îmbraci de fiecare dată când ai prima întâlnire, o brățară pe care o porți când vorbești în fața unei mulțimi, poate chiar o pereche de ochelari pe care îi porți doar atunci când mergi în vacanță? Dacă răspunsul este da, înseamnă că nu ți-a fost greu să îl înțelegi pe Piggy, dar și să realizezi încă odată că uneori, chiar dacă poate nu facem lucruri mărețe, semnificația pe care le-o atribuim ne ajută să ne luăm pelerina imaginară de supererou și să trecem prin situațiile stresante cât de bine putem.

Dacă nu ai citit încă Împăratul muștelor, îți recomandăm să îți pui ochelarii pe nas și să o faci cât mai repede, chiar dacă ai 15, 35 sau 95 de ani. Cu siguranță vei descoperi lucruri la care nu te-ai fi gândit vreodată și vei înțelege că poveștile nu sunt chiar atât de rupte de realitate.

Articol susținut de Lensa. Membrii Reading is Cool beneficiază de codul de reducere READCORP22 Intră aici pentru detalii.

5 1 Vot
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile