Îl cheamă Jay. Jay Gatsby, mai exact. Este tare chipeș (dacă o să te uiți la film, o să ne dai dreptate🤤), iar petrecerile pe care le dă sunt cele mai cool și mai extravagante evenimente care ocupă prima pagină a ziarelor.
Până aici pare că nu e vorba de nimic wow. Adică, într-adevăr, povestea începe cu un tip pe nume Nick Carraway care își povestește viața după mutarea în satul West Egg din Long Island, unde descoperă că e vecin cu un bogătaș (exact, Jay Gatsby). Și poate că îți vine să zici că e o altă poveste cu oameni bogați, haine scumpe și mașini de epocă (bine, de ce să te mințim, chiar e o astfel de poveste), dar ele sunt doar învelișul aspectuos al unei vieți superficiale, nasoale și lipsite de sens (scuze, dar ăsta e adevărul). Așadar, tipul ăsta, Nick, povestește amintirile unei veri pline de urcușuri și coborâșuri, văzută prin ochii de băiat la locul lui, fără prea mulți bani și pretenții, american tipic, dar în același timp atipic pentru anii `20. Întâmplarea face ca Nick să fie văr cu o tipă bine pe nume Daisy, care, ce să vezi? Este fosta iubită a lui Gatsby. Desigur, e genul acela de fată frumoasă și devreme-acasă, stabilită la casa ei, alături de bărbatul visurilor, Tom care nici măcar în gând nu înșală. De aceea, se întâlnește cu Gatsby la casa lui Nick și, ca prin magie, își amintește de povestea de dragoste pe care au trăit-o cândva și încep să se vadă în secret. Bine, nu ar fi atât de grav, pentru că Tom o înșela pe Daisy deja de mult timp, doar că Gatsby chiar o iubește, în timp ce ea se dovedește a fi prea lașă (sau poate profitoare?) ca să recunoască adevărul.
Cel mai tare din parcare sau cum să fii singurul invitat de la înmormântarea ta
Una peste alta, povestea curge, Daisy ajunge să o calce cu mașina pe amanta lui Tom, iar Gatsby, care se afla în dreapta, ia vina asupra lui. Finalul tragic portretizează un Jay Gatsby care este împușcat la piscina din curte de soțul amantei lui Tom, venit să se răzbune, urmat de o înmormântare tristă, la care participă doar bunul Nick.
Ochii din umbră
Ai zice că s-a spus tot ce era de spus despre povestea lui Gatsby. Și totuși, vom alege azi să o privim dintr-o perspectivă inedită: ochii și ochelarii.
Vorbim pe de-o parte despre, probabil, simbolul creației The Great Gatsby, ochii lui T. J. Eckleburg, panoul publicitar care se află, cumva, mereu în fundalul a tot ceea ce se întâmplă în America acelor ani, privind într-un fel modul în care societatea își vinde sufletul așa-numitelor cheap thrills, devenite deja un mod de viață. De fapt, la un nivel mai adânc, poate fi vorba despre modul în care publicitatea, marketingul și toate metodele de promovare cu care astăzi suntem familiarizați începeau să își facă prezența tot mai mult în viața publică. Un fel de ,,orice ai face, ești mereu privit, targetat, luat în vizor…” completați voi lista, poate fi extrem de generoasă. Exact asta fac ochii de pe panou. Veghează naveta West Egg – New York pe care o fac personajele, aventura dintre Tom și Myrtle, scena în care Daisy dă cu mașina peste Myrtle și, desigur, parcursul evolutiv al lui Gatsby, de la bărbatul bogat despre care vorbesc toate ziarele, până la criminalul de care nu mai vrea să audă nimeni.
Mai există totuși o scenă semnificativă, cea în care George, soțul lui Myrtle, o duce pe femeie la geam și îi spune că nu îl poate păcăli pe Dumnezeu (de la geamul lor se vede panoul publicitar). Așadar, este clar că ochii oftalmologului nu sunt doar o reclamă care cândva ar fi trebuit să aducă oamenii în cabinet, ci joacă rolul unui Dumnezeu umanizat și travestit, care privește de aproape ce prostii fac oamenii pe pământ.
Interesante sunt și părerile fanilor de pe internet, care vin cu tot felul de teorii. Una dintre ele vizează rama ochelarilor care este galbenă și care poate simboliza caracterul corupt atât al oamenilor, cât și al privitorului. Mai concret, al doctorului.
Ochi de bufniță versus ochi de antilopă
Am dat peste un material care analiza cele două tipologii de oameni care i-au trecut pragul lui Gatsby și ni s-a părut că merită să afli și tu bârfa. Vorbim despre ochi de bufniță și ochi de antilopă sau, mai bine zis, băiatul de treabă și ticălosul. Ei bine, cele două profiluri de personaje nu fac altceva decât să înfățișeze cele două categorii de prieteni ai lui Gatsby: cei de treabă care vin la petrecere, dar își păstrează bunul simț, încearcă să îl înțeleagă și să îi descopere sufletul, participă la înmormântarea lui și chiar își arată regretul (din păcate, în categoria asta intră doar Nick) și profitorii. Ei participă la petreceri, dar sunt foarte prețioși și nu se coboară la nivelul oricui, profită de pe urma statutului social al lui Gatsby și ar fi venit la înmormântare lui doar ca să își revendice perechea de pantofi de tenis, dar își dau seama că pot trăi și fără. Extraordinar de trist, am putea zice, dar ireal de adevărat, din păcate.
Acestea fiind zise, ochii spun multe despre caracterul omului, dar mai ales văd multe, în special atunci când sunt poziționați pe un panou publicitar înalt. De aceea, noi îți recomandăm să îi ții deschiși și să nu te bazezi pe drăgălășenia unor ochi de cățeluș care clipesc frenetic, dar nici pe cei care te fixează și uită să clipească. Doctorul T.J. Eckleburg poate fi oriunde, gata să îți pună sub lupă orice mișcare.
Articol susținut de Lensa. Membrii Reading is Cool beneficiază de codul de reducere READCORP22 Intră aici pentru detalii.