Cele mai frumoase 5 biblioteci din lume

Corina Răduță

Plec și eu, ca tot omul, în vacanțe. Îmi place să cunosc oamenii locului și să-mi dezvăluie comorile ascunse mai mult decât obiective turistice foarte cunoscute. Hiba mea e că mă împotmolesc oriunde văd cărți. Când proaspeții mei prieteni mă cheamă să văd statui, oglinzi, păpuși rare, parcuri, eu rămân agățată în câte o bibliotecă.

 Și tu pățești asta prin concedii? Dacă da, poate n-ar fi rău să planificăm împreună o vacanță prin cele mai frumoase biblioteci ale lumii.

Biblioteca Bodleiană (Oxford, Marea Britanie)

Una dintre cele mai vechi și mai mari din Europa, biblioteca Bodleiană are cinci clădiri, fiecare cu propria istorie bogată nu numai în forma tipărită, ci și în arhitectură.

Intrarea principală se află în celebrul Turn al celor Cinci Ordine de Arhitectură Clasică, împodobit cu cinci coloane opulente, fiecare reprezentând un stil diferit. Mulți turiști o vizitează pentru tavanul Școlii de Teologie, o adevărată capodoperă a arhitecturii medievale, alcătuit din arcade liniare extrem de complexe, cu 455 de bârne conectate. Mai este apoi Camera Radcliffe, sala de lectură aflată într-o rotondă construită pe trei niveluri, cu acoperiș în formă de cupolă, proiectată de James Gibbs în stilul paladian englez.

Ceea ce o face și mai deosebită (dacă mai era nevoie) este că are dreptul de a deține copii gratuite ale tuturor cărților și articolelor tipărite publicate în Marea Britanie, o practică începută în 1610. Asta înseamnă că biblioteca adună o colecție de neegalat de 400 de ani de literatură britanică. De la manuscrise orientale și colecții de literatură engleză, la istorie locală și tipărire timpurie, biblioteca deține peste 12 milioane de articole care ocupă 117 mile de rafturi.

O altă tradiție care o face atât de altfel este regula de a nu împrumuta nicio carte. Chiar și regelui Carol I și lui Oliver Cromwell li s-a refuzat permisiunea de a împrumuta cărți. Orice alegi, poți citi acolo, în incină. Ceea ce, aș zice eu, e în sine o experiență fantastică.

În plus, înainte ca un student să poată obține admiterea ca nou cititor, trebuie să depună un „jurământ de fidelitate” (cândva făcut oral, în latină) să nu scoată niciun text din bibliotecă, să nu aducă o flacără, să nu aprindă un foc și să nu fumeze în bibliotecă.

Biblioteca Bodleiană a devenit ea însăși un personaj tăcut în cărți, una dintre ele fiind fantasy-ul „Cartea pierdută a vrăjitoarelor” de Deborah Harkness.

Biblioteca Clementinum (Praga, Cehia)

Una dintre comorile Europei, Biblioteca Clementinum din Praga te primește într-o atmosferă copleșitoare ce arată că acum mult timp lumea era preocupată de cultură, iar constructorii se întreceau în design-uri cât mai originale. Capitala Cehiei este una dintre cele mai vechi centre culturale ale Europei, prima universitate deschizându-se aici în anul 1348.

 Frumoasa bibliotecă în stil baroc face parte dintr-un complex de clădiri istorice care acoperă o suprafață de aproximativ 20 mii de metri pătrați. A fost inaugurată în 1722 și reprezenta, pe vremuri, al treilea mare colegiu iezuit din lume. Astăzi găzduiește peste 20.000 de cărți, aproximativ 6 milioane de documente și are mai mult de 60.000 de cititori înregistrați. Pe lângă textele cehe, biblioteca stochează și materiale vechi din Turcia, Iran și India.

Multe cărți rare au fost trimise la Google, pentru a fi scanate și descărcate, apoi în Google Books. A câștigat recunoașterea internațională în 2005, când a primit premiul inaugural Jikji de la UNESCO prin programul Memory, pentru eforturile de digitalizare a textelor vechi.

Biblioteca Clementinum e, la rândul ei, faimoasă și în textele scrise, apărând cel puțin într-un roman semnat de celebrul scriitor spaniol Jorge Luis Borges.

Biblioteca Admont Abbey (Admont, Austria)

Cea mai mare bibliotecă monahală din lume, Admont a fost construită în 1776. Este celebră pentru arhitectura spectaculoasă, în stil baroc, și face parte dintr-una dintre cele mai mari şi mai vechi mănăstiri din lume.

Păstrează peste 200.000 de volume, iar printre cele mai valoroase opere se numără 1400 de manuscrise și 530 de cărți printate înainte de anii 1500.

Biblioteca este ornamentată în diverse genuri artistice, inclusiv pictură, sculptură, lucrări din metal, frescă și arhitectură. Designul lui Hueber, caracteristic idealurilor iluministe din perioada barocului, folosește lumina care strălucește prin cele 48 de ferestre și este reflectată de ornamentele de aur și argint în tot spațiul.

Tavanul este împărțit în șapte cupole decorate cu fresce de Bartolomeo Altomonte, fiecare reprezentând o etapă a cunoașterii umane, de la știință până la punctul său cel mai înalt, Revelația Divină, în cupola centrală. Bibliotecile de sub cupole sunt decorate cu frunze de acant aurit și mulaje. Ele conțin numeroase volume din colecția de cărți a mănăstirii, constând în mare parte din diverse ediții ale Bibliei și alte asemenea literaturi teologice.

Biblioteca Tianjin Binhai (Tianjin, China)

O bibliotecă aparte, găzduită într-o clădire futuristă proiectată de arhitecți olandezi în așa fel încât să semene cu un ochi uriaș, cu etaje de cărți în cascade, biblioteca Tianjin Binhai a fost inaugurată în 2017 și a devenit la scurt timp una dintre cele mai faimoase biblioteci de pe planetă. În mijlocul încăperii enorme se află o sferă luminoasă albă, acoperită cu panouri LED. Bila gigantică pune în evidență rafturile ondulate care pot adăposti până la 1,2 milioane de cărți.

Sala principală de lectură servește drept auditoriu pentru aproape 110 vizitatori, iar tavanul este decorat cu arcade boltite care se înalță în cercuri concentrice către partea de sus a sferei. Designul exterior al clădirii seamănă cu niște jaluzele orizontale, despărțite la mijloc de o fereastră ovală prin care se zărește sfera albă. Acest design neobișnuit a fost cel care a oferit numele neoficial al bibliotecii – Ochiul. Structura incredibilă are cinci etaje și se întinde pe o suprafață totală de 33,700 de metri pătrați.

Clădirea cu cinci niveluri oferă diverse facilități educaționale, dispuse de-a lungul marginilor interiorului și accesate printr-un atrium principal. Programul public este susținut de spații de servicii subterane, un depozit de cărți și o arhivă mare. De la parter, vizitatorii pot accesa cu ușurință zonele de lectură pentru copii și vârstnici, auditoriul și accesul terasat la etajele de deasupra. Primul și al doilea etaj constau în principal din săli de lectură, cărți și zone de lounge, în timp ce etajele superioare includ săli de ședințe, birouri, săli de computer și audio și două terase pe acoperiș.

Ochiul ar putea foarte bine să fie personaj în vreo carte fantasy a viitorului.

Biblioteca Națională din Girolamini (Napoli, Italia)

Cea mai veche bibliotecă din Napoli, deschisă în 1566, a fost asociată, timp de secole, cu mănăstirea Girolamini și adăpostea mii de volume valoroase.

Clădirea care găzduiește biblioteca Girolamini a fost construită în anul 1586 și face parte din marele complex monahal al Ordinului Oratorian. Biblioteca deține aproximativ 180.000 de articole salvate din cărți antice, manuscrise, scripturi, precum și partituri muzicale din secolele XVI-XIX.

Acestea sunt aranjate minuțios pe rafturi din lemn sculptat, ocupând în întregime două niveluri. Tavanul boltit cu fresce în stil baroc de deasupra lor este un detaliu pe care, cu siguranță, nu trebuie să îl ratezi.

A devenit personaj de poveste reală din categoria mistery în decembrie 2013, când au apărut acuzații că mai multe volume au fost furate constant din bibliotecă. O anchetă a poliției a scos la iveală că directorul bibliotecii de la acea vreme era responsabil pentru dispariția cărților. Autoritățile au descoperit faptul că acesta organizase un grup infracțional și, împreună cu alți complici, au vândut mașini întregi de cărți. 80% dintre volumele pierdute au fost, în cele din urmă, recuperate

Chiar și mafia italiană apreciază o bibliotecă bună!

4.3 14 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
3 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai apreciat
Vezi toate comentariile
Dan

Salut

Dan

Ce mai faceti

Dan

Bună