Cititorul COMETĂ

Reading is cool

Fie că primești o recomandare sau o descoperi singur, devii un promotor înflăcărat al cărții sau scriitorului care ți-a întors lumea pe dos.

Aduci vorba despre carte în toate conversațiile, o iei cu tine peste tot, umpli social media cu postări despre scriitorul care ţi-a dat universul peste cap.

Pui atâta pasiune când vine vorba de cartea asta, încât reușești să-ți convingi prietenii să o încerce. Nici n-ar avea cum altfel, oricum vine ziua lor și o vor primi cadou. De la tine, evident! 

Nu trece mult timp şi găseşti următorul scriitor care ţi-a aprins artificii pe dinăuntru. E ok, în bugetul prietenilor tăi există deja o linie de cheltuieli fixe pentru cărţi recomandate de tine.  

Recomandări

1. Povestea slujitoarei – Margaret Atwood, Colecția Musai, Editura Art

Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepartat, instaurarea violenta a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile si libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor carora le revine rolul de „utere umblatoare”, iar Offred face parte din prima lor generatie. Chinuita de o singuratate dureroasa, Offred se straduieste sa-si reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea cand avea o familie si o viata normala si incearca sa se resemneze pentru a supravietui in ingrozitoarea lume noua. Curand insa, descopera ca regulile sunt facute sa fie incalcate, si chiar de catre cei care le-au instaurat. 

2. Să nu râzi – Raluca Feher, Editura Trei

Să nu râdeți…. Dar nici nu o să puteți. Cartea asta doare, exasperează. O iubire maternă, ca o ură grea. Ură că nu ești Cenușăreasa, oricâți pantofi ai, că universul nu se orânduiește în cercuri concentrice de răsplăți. Ca nu stă drepți, la ordinele tale. Pe care nu știi să le dai, fiindca ai pus re-ul înaintea sentimentului. Fiindcă ai numai răspunsuri și nicio întrebare. Fiindcă virtutea principală pe care o corcolești la piept este despre ce nu ești și ce nu poți, într-o lume care conspiră împotriva ta. A ta, Buricul absolut al pământului.

3. Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesey, Editura Polirom

Romanul care a lăsat urme de neșters în literatura contemporană, este povestea zguduitoare a pacienților dintr-un ospiciu condus cu mâna de fier de sora-șefă Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum electroșocurile și lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbolul revoltei împotriva autorității tiranice. Prin ochii altui pacient, șeful Bromden, un indian uriaș, asistăm la încleștarea dintre cei doi, care capătă proporții aproape mitologice.

4. Abatorul cinci – Kurt Vonnegut, Grupul Editorial ART

Abatorul cinci sau Cruciada copiilor este unul dintre cele mai importante romane împotriva razboiului care s-au scris vreodată și o adevarată carte-cult. Kurt Vonnegut scrie cu ironie și umor, de cele mai multe ori negru, o cronică atipică a unuia dintre cele mai îngrozitoare momente din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial: bombardarea Dresdei de către britanici și americani, în urma căreia au murit o sută treizeci și cinci de mii de oameni, aproape de două ori mai mult ca numarul celor uciși de bomba atomică de la Hiroshima.

5. Dulcele Bar – J.R. MOEHRINGER, Editura Publica

Dulcele bar este o frumoasă și profundă scrisoare de dragoste către un tată fara chip, o poveste de dragoste melancolică dintre un băiat și o cârciumă din colț, la fel de afumată și de sfâșietoare ca un Sinatra din 1978.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile