Cititorul LUNĂ

Reading is cool

Mai întâi, trimiți pe toată lumea la culcare, ca să te poți desfăta în liniște cu paginile unei cărți bune pe care nu-ți vine s-o lași din mână. Ai o lampă specială pentru citit, așa că nu deranjezi și nu ești deranjat cât e noaptea de lungă, cât timp te alinți cu momentele tale de dulce singurătate. Personajele prind viață și, pe nesimțite, lași rolul de spectator și devii actor în vieți secrete, pe care nimeni nu știe că le trăiești în noaptea mută.

Ești un privilegiat! Doar atunci când luna abia se mai zărește și soarele dă semne că s-a trezit, te duci la culcare și lași visele să se amestece cu aventurile din carte. (Mă rog, dacă totuși ești ghinionist, poți să pleci și la birou…)

Recomandări

1. Middlesex – Jeffrey Eugenides, Editura Polirom

Roman distins in 2003 cu Premiul Pulitzer. Middlesex este povestea unui hermafrodit american: Cal Stephanides, naratorul și protagonistul romanului, suferă de o anomalie genetica rară. Depășind criza declansată la paisprezece ani, când își descoperă adevarata identitate sexuală, Cal decide să evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului și să rămână o persoană cu sex „de mijloc”. În jurul acestui destin se țese cronica unei familii preț de trei generații, parcursul ei emigrațional din Asia Mica până la Detroit și reinventarea unei identități individuale și de familie.

2. Jocul lui Ender – Orson Scott Card, Editura Nemira

Au trecut mai bine de o sută de ani de când pământenii se luptă cu gândacii, o rasă de extratereștri care doresc exterminarea umanității. Andrew „Ender“ Wiggin este recrutat de guvern și trimis să se instruiască într-o academie militară de elită. Deși are doar șase ani, el face față cu brio antrenamentelor tot mai dure desfășurate la Școala de Luptă, dovedindu-se un strateg strălucit. Dar e posibil, oare, ca un copil să fie geniul militar capabil să salveze omenirea de la pieire?

3. Să ucizi o pasăre cîntătoare – Harper Lee, Editura Polirom

Scout Finch este martora la întâmplările dramatice declanșate într-un orășel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să țina piept unor prejudecăți pâna atunci latente și, din acest moment, Scout și fratele ei, Jem, sunt atrași într-o succesiune rapidă de evenimente care le depășesc înțelegerea. Pe timpul procesului, orășelul decade treptat în grotesc și violență, însă există oameni care nu se lasă contaminați de setea generală de răzbunare, iar Atticus Finch rămâne reperul moral care îi ofera lui Scout, și totodată cititorilor, un punct de vedere empatic și echilibrat.

4. Fizica tristeții – Gheorghi Gospodinov, Editura TREI

Fizica tristeții este o carte ce are la bază obsesia pentru arhive, colecții, muzee și capsule ale timpului, despre urmele lăsate de timpul pierdut în texte, imagini și asupra obiectelor. În povestea­ cadru a lui Gospodinov, Minotaurul este victima: neputând să-­și aleagă propria forma de existență, el este secretul bine păstrat din pivnițe, arhive și demisoluri.

5. Pe când eram o operă de artă – Eric Emmanuel Schmitt, Editura Humanitas

Cine n-a visat să devină obiectul admiraţiei tuturor? Iată promisiunea pe care i-o face un artist excentric, zeu şi demon în acelaşi timp, unui tânăr disperat, în pragul sinuciderii. Primul, mereu dornic să scandalizeze, îi propune celui de-al doilea, dornic de o nouă existenţă, mai puţin anostă, să-l transforme într-o operă de artă. La urma urmei, nu are nimic de pierdut, în afară de libertate. Cu noua sa identitate de statuie vie, Adam bis devine mai celebru decât Gioconda. Dar, imediat ce începe să se simtă privat de dreptul la conştiinţă, omul din el se răzvrăteşte. Creaţia încearcă astfel să fugă de creator şi să-şi recâştige libertatea pierdută. Prin dragoste. Va mai putea însă să-şi redobândească umanitatea şi să descopere fericirea într-o lume stăpânită de narcisism, de cultul simulacrelor şi al aparenţei şi de puterea zdrobitoare a imaginii?

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile