Cititorul SOARE

Reading is cool

La răsărit, pui repede de cafea, deschizi mailurile și cartea lângă ele, să mai arunci un ochi peste poveste de unde ai lăsat-o aseară. Știi doar că pe întuneric te ia căscatul și adormi cu coperta peste nas. Îți plac semnele de carte de orice fel: cărți de vizită, bilete de intrare de la muzee de prin călătoriile tale. Uiți că ești doar în tricou și ieși pe balcon cu cartea-n mână, fără să te gândești că te vede vecina de vizavi. De fapt, vecina nici nu există, doar nu e-n povestea ta!         

Când faci bagajele pentru vacanță, e un coșmar să te hotărăști la ce țoale să renunți ca să mai încapă vreo trei cărți? Să fie acolo, dacă îți vine să schimbi registrul? Când ajungi pe plajă, uiți de SPF și te arzi pe spate, deși ai jurat că te dai cu cremă după primul capitol. Când apune soarele, pici de somn, așa că mai asculți un pic dintr-un audiobook. Ți-e deja poftă de paginile de dimineață.

Recomandări

1. Un bărbat pe nume Ove – Frederik Backman, Grupul Editorial ART

Ove este cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina, un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Își divinizează mașina Saab, marca lui de suflet, și judecă oamenii după ce mașină conduc, disprețuind profund, se înțelege, automobilele străine. Se crede înconjurat de idioți și crede că lumea se duce de râpă cu toți filfizonii ăștia cu cabluri albe în urechi care angajează pe cineva să le schimbe un bec. 

2. Gust – Stanley Tucci, Editura Publica

STANLEY TUCCI a crescut într-o familie de italieni americani care petrecea fiecare seară în jurul mesei din bucătărie. Magia acelor cine a fost împărtășită în The Tucci Cookbook și The Tucci Table, iar acum, cititorul este purtat dincolo de reţetele savuroase ale acestei familii, spre poveștile captivante din spatele lor.
Gust este o meditaţie asupra intersecţiei dintre mâncare și viaţă, plină de anecdote despre copilăria lui Tucci, petrecută în Westchester, New York. 

3. Recviem vesel pentru tata – Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

„Pe mama n-o mai am de aproape doi ani. Pe tata, de aproape patru. În apartamentul în care au locuit cincizeci şi trei de ani, din cei cincizeci şi şase cât au fost împreună, urlă liniştea. Apartamentul e gol, dar mobilat. Va fi scos la vânzare, golit, umplut la loc de un alt ocupant, transformat în amintire. Mă ajută în vreun fel scrierea acestei cărţi? Prea puţin. După trei-patru pagini, bănuiala devine certitudine: prezenţa tatei în carte nu-i suplineşte absenţa în carne şi oase. 

4. Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană – Trevor Noah, Editura Nemira

Născut în afara legii este povestea unui băiețel poznaș care se transformă într-un tânăr neliniștit, în timp ce se străduiește să se regăsească într-o lume în care el nu ar fi trebuit să existe. Trevor Noah s-a născut dintr-un tată alb elvețian și o mamă neagră din etnia xhosa, într-o perioadă în care o astfel de relație era pedepsită cu cinci ani de închisoare în Africa de Sud din timpul apartheidului. Dovada vie a indiscreției părinților săi, Trevor a fost ținut mai mult în casă în primii ani de viață, constrâns de măsurile extreme și adesea absurde pe care mama sa le-a luat pentru a-l ascunde de autorități, care puteau, în orice moment, să-l despartă de ea. 

5. În ghearele câinilor – Thomas Savage, Editura Corint

Situat în decorul întinderilor vaste din Vestul Statelor Unite, „În ghearele câinilor” este o poveste uimitoare despre tirania domestică, masculinitatea brutală şi despre sfidarea cutremurătoare, spusă de una dintre cele mai puternice şi distinctive voci din literatura americană. O dramă despre doi fraţi – unul, atrăgător, dar crud, şi celălalt, blând şi liniştit – şi despre o femeie şi fiul ei, a căror sosire în ferma de vite a celor doi spulberă o pace deja tensionată. De la primul paragraf şocant până la ultimul cuvânt al romanului, cititorul este fascinat de stilul lui Thomas Savage, precum şi de cruzimea şi înflăcărarea personajelor sale.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile