Bibliotecile prichindeilor români din străinatate

Ancuța Stoian

În procesul de  învățare a unei limbi, cititul este o etapă fundamentală. Chiar și când e vorba despre învățarea limbii materne și cu precădere atunci când vorbim despre copiii care trăiesc peste hotare.  

Ne dorim ca ei să învețe limba noastră, a părinților, ne dorim să își păstreze rădăcinile și să se simtă români, dar nu este suficient să le vorbim în limba română și să mergem în vacanțe la bunici în România o dată pe vară.  La grădiniță, la școală, la locurile de joacă sau la cumpărături copiii trăiesc experiențele în limba țării care i-a adoptat și indiferent cât de determinați suntem noi ca părinți să le păstrăm fluența în limba română, realizăm că vocabularul le este limitat.

Și atunci facem tot ce ne stă în putință să obținem cărți și să le insuflăm iubirea pentru citit. Acum e mai ușor decât era în urmă cu 10 ani, serviciile de curierat și-au extins aria geografică de livrare, sunt chiar și librării care livrează în afara țării, ne rugăm prietenii să ne facă pachete, de câte ori mergem în țară sacrificăm câteva haine astfel încât să avem loc de cărți. Doar că toate aceste soluții presupun efort și costuri mari și, de obicei, timpii de așteptare sunt mari. Așa că, unii dintre noi au mers mai departe, au căutat și au găsit o soluție pe termen lung. O soluție veche de când lumea: biblioteca. Biblioteci pentru copiii români din străinătate.

Ana Engrth Radulet, Biblioteca Prichindeilor din Praga

Ana stă în Praga de 7 ani, e casătorită cu un ceh și are doi copii mici de 1 și 5 ani. Vorbește cu ei  în limba română, vrea ca limba română să le fie limbă maternă și să o stăpânească. Și le citește. În primul rând pentru dezvoltarea vocabularului și apoi pentru asocierea stării de bine pe care ți-o oferă cititul cu limba română.

Ca mulți români plecați peste hotare, și Ana s-a confruntat cu dificultatea de a cumpăra cărți, atât din punct de vedere logistic, cât și din punct de vedere financiar. A identificat nevoia asta și la alți membri ai comunității de români din Praga și a decis să încerce să dea o mână de ajutor.  

A creat o pagină de facebook Biblioteca Prichindeilor din Praga și un cont pe o aplicație care îi permite să țină o evidență a cărților pe care le are și a împărtășit cu toti cei dornici de a citi în limba română, toate cărțile din biblioteca ei. Le-a pus etichete și le-a urcat în catalogul online, a pus anunțuri pe toate grupurile de români de pe facebook și după ce au venit primele cereri, a făcut coletele și a plecat cu ele și cu cei doi prichindei să livreze cărțile către doritori.

Pentru că numărul de solicitări a crescut,  a decis să abordeze editurile din România. Le-a scris, a povestit despre ea și despre proiectul ei și a cerut susținere.  A și primit. De la unele edituri mai mult decât spera, a primit livrări recurente de cărți pentru copii. De la altele a primit donații punctuale cu pachete de cărți. Unele i-au oferit reduceri și condiții avantajoase la livrare. În felul acesta a crescut într-un timp scurt portofoliul de cărți al bibliotecii, inclusiv cu ajutorul părinților din comunitate. Editurile care sprijină proiectul: Arthur, Signatura, Katartis, Pandora M, Frontiera, Humanitas Junior, Litera, Univers, Publica și Cartemma.

Acum Ana are peste 700 de cărți în Biblioteca Prichindeilor din Praga, un spațiu închiriat unde le ține pe toate și unde se întâlnește cu părinții și copiii din comunitate.  

Anamaria Vition, Biblioteca Prichindeilor din Belgia

La 6 luni după ce s-a mutat în Belgia, Anamaria, mamă de fetiță de doar 1 an pe atunci, se uita cu jind pe site-urile editurilor la noutăți și nu putea accepta că nu va mai avea acces la ele așa cum avusese când locuia în București, așa că și ea a căutat soluții și a găsit-o pe Ana din Praga și în felul ăsta s-a născut cea de-a doua Bibliotecă a prichindeilor, de data aceasta în Belgia. Anei i se luminează chipul când povestește despre copiii care îi trec pragul casei și scormonesc rafturile în căutare de noi cărți. I se luminează și când povestește despre cum trage trollerul de cărți după ea la întâlnirea cu românii din comunitate sau cum umblă cu flyere mereu la ea, astfel încât, dacă aude un copil vorbind în limba română să nu piardă ocazia să prezinte Biblioteca Prichindeilor din Belgia, unde acum adăpostește în jur de 700 de volume. 😊

Ceea ce a urmat, oricât de firesc și de dorit era de cele două, le-a luat prin surprindere. Proiectul lor a crescut ca Făt Frumos din poveste și alte mămici din alte țări li s-au alăturat cu noi Biblioteci ale Prichindeilor.  

Alina Dobrescu, Biblioteca Prichindeilor din Croația  

Ideea de a deschide biblioteca în Croația mi-a venit în cadrul unui eveniment la care a participat si Ana Radulet și unde ea a împărtășit conceptul. Mi s-a părut interesant și am realizat ca stăteam pe o comoara acasă, unde aveam deja peste 200 de carti.

Ulterior am crescut numărul volumelor și am ajuns la peste 600, iar ce îmi doresc este ca aceste cărti să fie citite cel puțin odată de un copil din Croația, iar după sa își dorească sa aibă și propria lor biblioteca acasă, în limba română.

Ruxandra Bojita, Biblioteca Prichindeilor din Tarragona

“Ideea de a crea o bibliotecă se cocea în mintea mea de mai mult timp deja, iar când am cunoscut-o pe Ana, am găsit practic ingredientul lipsă pentru a scoate ideea din cuptor. Așa am început Biblioteca Prichindeilor din Tarragona, acum un an. Între timp contextul m-a purtat prin alte părți de lume, dar recent am revenit acasă, cu energie, entuziasm și multă încredere că de acum voi putea deschide ușile bibliotecii, pentru că am dorința de a găsi familiile și de a crea o comunitate în jurul dragostei pentru cărți, pentru copii și pentru conexiune în limba maternă, română. Pe noile rafturi ale bibliotecii se găsesc în jur de 850 de cărți pentru copii în limba română, plus în jur de 100 de cărți pentru adulți în limba română.

Oana Darie, Biblioteca Prichindeilor din Comunidad de Madrid

Deschiderea oficială a biblitotecii are loc  în toamnă. Deocamdată avem în jur de 100 de cărți ilustrate, dar e doar începutul.  Îmi doresc ca în jurul  lecturii sa creez un simț al apartenenței la o comunitate strânsă, creativă, solidară.

Andreea Derla, Biblioteca Prichindeilor din Helsinki

Conceptul de Bibliotecă a prichindeilor îmi place foarte tare pentru că îmi doresc ca fetele mele să fie cât mai mult în contact cu rădacinile lor, chiar dacă am ales să trăim în altă țară, și pentru că ideea de a construi o comunitate în jurul cartilor mi se pare cel mai frumos mod e crea legături cu oameni cu care împart aceleași valori. În general oamenii care iubesc cartile sunt oameni faini 😃 Acum avem aproximativ 200 de cărți pe rafturile bibliotecii.

Gabriela Popescu, Biblioteca Prichindeilor din Cracovia

Biblioteca Prichindeilor din Cracovia înflorește! Lansată in Martie 2022, Biblioteca găzduiește acum peste 130 de cărți de care micuții cititori din Cracovia se bucură. Avem în plan lansarea unui spațiu de lectură care să și găzduiască fizic cărțile Bibliotecii. În colaborare cu Departamentul de Cultură al Primăriei din Cracovia, am demarat acest proiect și sperăm ca 2023 să vină cu o sală luminoasă pentru comunitatea noastră.

Împreună cu ICR Varșovia și Consulatul Onorific al României în Cracovia vom organiza un eveniment dedicat Zilei Naționale a României pe 1 Decembrie, unde vom promova cărțile de istorie pentru copii achiziționate cu ajutorul finanțării oferite de către Departamentul Românilor de Pretutindeni. În preajma sărbătorilor de Crăciun vom organiza un workshop artistic și vom citi cărți despre Sărbătorile de iarna. Până la sfărșitul anului ne așteptăm ca biblioteca să găzduiască 250 de volume dedicate copiilor.

Andra Burca, Biblioteca Prichindeilor din Bologna

Eu sunt Andra, omul din spatele Bibliotecii Prichindeilor din Bologna. Iubesc poveștile de când mă știu, iar în viața de zi cu zi lucrez cu povești făcute din gesturi, cuvinte și imagini. Nu m-as fi gândit că voi fi bibliotecară într-o zi, dar o dată cu mutarea din România am realizat cât de complicat este pentru părinții care trăiesc în diaspora să facă rost de cărți în limba română pentru cei mici. Cu acest gând și datorită Anei de la biblioteca din Praga , am decis să deschid o bibliotecă în Bologna. Sper să strâng în jurul cărților o comunitate faină,  de oameni care prețuiesc și cresc prin povești.  Până acum am reușit să strâng aproximativ 200 de cărți, toate alese cu grijă și sper ca numărul lor să crească încet, încet.

Cătălina Hansen, Biblioteca Prichindeilor din Danemarca

“Biblioteca din Danemarca s-a născut din dragoste pentru copii și dragoste de cărti, din pasiune pentru educație și din credința că prin cărți ne putem conecta cu ai noștri copii și crea împreună amintiri de neuitat. Planul de viitor este să creez o comunitate faină în jurul cărților, iar împreună să păstrăm identitarea românească, să îi ajutăm pe copiii noștri să vorbească limba și să se simtă conectați la rădăcinile lor. Îmi propun să facem proiecte culturale complexe alături de echipa noastră aflată în formare. Avem aproape 200 de volume în bibliotecă.

Cărțile ne unesc

Cine se aseamănă se adună. Și cărțile au puterea asta magică de a întinde fire și de a ne lega unii de ceilalți. Ana a reușit în nici doi ani de la înființare, să dezvolte alte 8 biblioteci ale prichindeilor români din toată Europa. Fiecare dintre ele își coordonează individual proiectul, fiecare are autonomie și își setează propriile reguli și termeni de colaborare, fiecare decide cât timp și câte resurse alocă, dar se suțin una pe cealaltă și au planuri comune de viitor. Tot Ana, motorul generator al bibliotecilor, a reușit să scrie un proiect și să obțină o finanțare în perioada iunie noiembrie, din partea Departamentului Românilor de Pretutindeni, finanțare care le-a asigurat achiziția de cărți din această perioadă în proporție de 80-90%. 

În momentul de față proiectul Biblioteca Prichindeilor are trei direcții în care își desfășoară activitatea:

  • Împrumutul de cărți.
  • Organizarea de evenimente și activități pentru copii, în jurul cărților
  • Achiziția de cărți pentru bibliotecile personale ale românilor din diaspora, prin plasarea de comenzi centralizate.

Unele dintre bibliotecare au susținere și din partea membrilor comunității, donații de cărți sau chiar bani cu care să își acopere o parte din cheltuieli, dar, în mare parte, proiectul este susținut din bugetele lor. Anamaria din Belgia ne-a mărturisit că lunar, din bugetul familiei ei pleacă între 50 și 100 de euro, dar o vede ca pe o investiție într-un hobby care o face fericită.

Nu și-au propus concret un țel în ceea ce privește planurile de viitor, dar au convingerea că proiectul va crește și ca număr de biblioteci în toată Europa, și ca număr de volume și că vor găsi susținerea financiară de care au nevoie.

Noi spunem că Bibliotecile Prichindeilor merită susținute și încurajate. Felicitări, doamnelor! Faceți o treabă bună!

4.9 7 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
1 Comment
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai apreciat
Vezi toate comentariile
Cristescu Luminița

Excepțional! Felicitari tuturor!Toate postările m-au emoționat până la lacrimi! Ca mamă și bunică iubitoare de copii și literatură, sunt fericită și măndră de voi, copii cu copii! Vă mulțumesc ,vă admir și vă iubesc ! Mereu am avut încredere în voi!