Știți voi, lista de început de an, cea în care ne propunem să devenim cele mai bune versiuni ale noastre. Unii ne propunem să mâncăm mai sănătos, să ne lăsăm de fumat sau să învățăm o limbă străină, în timp ce alții vor să călătorească mai mult sau să se apuce de yoga.
Pornim cu entuziasm, poate chiar și cu planuri concrete, dar pe termen lung ne mai împiedicăm, ne mai ieșim din ritm. Uneori, chiar punem pauză până la următorul ianuarie.
Despre yoga și despre mâncatul sănătos nu prea avem ce sfaturi să vă dăm, despre călătorii putem să vă povestim un pic pe pagina Ocolul lumii în 100 de cărți, dar dacă pe lista voastră de rezoluții pentru anul ăsta se numără și „să citesc mai mult”, atunci avem multe de povestit.
Una dintre cele mai eficiente metode prin care poți să te asiguri că citești mai mult și constant e să te alături oamenilor care își doresc același lucru. Pentru că asta facem noi, oamenii, indiferent de tipul de experiență pe care o căutăm, avem nevoie să vorbim despre ce ne place. Fie că e vorba despre un meci de fotbal sau despre o carte care ne-a înfuriat, avem pornirea să discutăm despre asta cu cei care ne înțeleg.
Book Clubs
Se pare că primul club de carte a fost înființat în 1634 de Anne Hutchinson, în timpul unei călătorii cu un vapor ce se îndrepta spre Massachusetts Bay Colony. Membrii erau doar femei, iar discuțiile erau pe teme biblice.
Încă există cluburi de carte dedicate doar femeilor sau studiului biblic, dar lucrurile s-au diversificat considerabil. La fel și numărul de Book Club-uri. Unele aleg cărți ale unui singur autor, altele acoperă doar anumite subiecte, cum ar fi cărți despre Holocaust, despre călătorii sau cărți cu tema LGBTQ+. Sunt cluburi unde membrii sunt doar bărbați, doar seniori sau doar absolvenți a unei anumite universități. Tehnologia a contribuit și ea la diversificare, iar azi există cluburi online sau cluburi fizice, locale, naționale, globale, cluburi săptămânale, lunare sau oricum îți mai trece prin cap.
Există și cluburi faimoase
Probabil cel mai cunoscut este cel organizat de Oprah, care de altfel a și lansat trendul ăsta printre celebrități, iar cărțile pe care le alege devin instantaneu bestsellers. Spre deosebire de cluburile clasice, în care cărțile sunt alese lunar sau de două ori pe lună, Oprah propune un titlu la fiecare câteva luni, doar atunci când îi atrage cu adevărat atenția. Aici găsești o listă cu toate cărțile propuse de ea, cărți pe care sute de mii de oameni le-au citit în ultimii 20 de ani, de când a fost înființat clubul.
Un club ceva mai nou, dar la fel de popular este cel al actriței Reese Whiterspon. A fost înființat în 2017 și a adunat peste 80 de cărți pe care membrii le-au citit și discutat. Diferit față de alegerile lui Oprah, care sunt din toate genurile literare și acoperă o gamă largă de subiecte, la cărțile lui Reese găsim un element comun: fiecare carte are în centrul acțiunii un personaj feminin. De altfel, majoritatea membrilor sunt femei.
Și Jimmy Fallon, carismaticul prezentator al The Tonight Show, are propriul book club în care le cerea membrilor să voteze cartea pe care o vor citi. Din vara anului 2022, Jimmy a schimbat regula și decide chiar el ce carte vor citi membrii clubului pe perioada verii.
The Challenge
Indiferent de țara în care locuiești, de tipul de cărți pe care le citești sau de comunitatea căreia îi aparții, vei găsi cu siguranță un club cu care să te identifici.
Din aceeași nevoie s-a născut și Reading is Cool – the Challenge și, ca orice organism viu, s-a transformat în funcție de vremuri și de oamenii lui. Am citit cărți controversate care au generat discuții aprinse, am citit biografii. Au fost provocări de jumătăți de an, cu discuții vii pe grup, dar când am simțit nevoia să ne cunoaștem mai bine, ne-am dat întâlnire pe Zoom, ba chiar ne-am întâlnit cu autorii, cu discreții traducători și i-am tras de limbă pe neștiuții editori.
Iar când sfârșitul pandemiei ne-a permis, am început să ne vedem și față-n față. Deocamdată, doar la București, Brașov și Iași, dar ne-am propus să creștem considerabil, că doar și pentru noi începutul de an vine cu rezoluții, nu-i așa?
Câștigul cel mai mare atunci când participi la un book club rămân însă, de fiecare dată, oamenii. Indiferent unde simți că e tribul tău, vei găsi susținere și motivare ca să citești constant. Primești mereu perspective noi, recomandări din genuri pe care poate că nu te-ai gândit să le abordezi sau din autori de care poate că nu auziseși până atunci. E un mediu sigur în care discuțiile au întotdeauna un ton pozitiv, dar care te scoate totuși din zona de confort suficient cât să fii sigur că nu te vei abate de la ce ți-ai propus în ianuarie: să citești mai mult.
PS – Și știi ce? Nici măcar nu e obligatoriu să citești cartea ca să vii la Book Club. Grupul o să facă povestea să ajungă la tine. Dar ăsta rămâne secretul nostru, OK?