De unde sare cartea şi cum te face ea un om mai bun

Sînziana Bălțătescu

Treaba e că am împrumutat cu totul rezoluțiile de început de an: adică nu doar obiceiul de a face liste și de a ne propune unicorni, ci și sensul cuvântului. Foloseam sau nu prea „rezoluții” cu sensul de „hotărâri luate în urma unor dezbateri colective”, iar acum ne e clar că înseamnă și angajamente pe care le luăm față de noi înșine.

Până la urmă, asta e frumusețea intersecției cu altă cultură:  de data asta, ne face să ne gândim mai mult la ce ne dorim să schimbăm în bine în viața noastră. Pe deasupra, scoatem și un cuvânt de prin zona ședințelor oficiale și-l aducem mai aproape de noi.

Limba e vie, ce să-i faci şi nu creşte întotdeauna fix cum ne imaginăm fiecare dintre noi. Aşa că, ce-ar fi să ne minunăm de modurile surprinzătoare în care creşte şi să ne alegem fiecare cuvintele potrivite. Indiferent că iei decizii sau hotărâri pentru noul an, că-ţi faci promisiuni sau declari rezoluţii personale (rezultate în urma unor dezbateri colective ale gândurilor tale 🙂 ) sau că, pur şi simplu, îţi notezi o listă de dorinţe (sau, poate, un wish list?), probabil că ai inclus „citit” sau „mai mult citit” în obiectivele tale.

Şi, dacă nu ţi-ai propus să iei de la capăt biblioteca personală (ceea ce poate fi o idee bună), mai mult citit înseamnă mai multe cărţi. Şi mai multe cărţi înseamnă mai multe drumuri la librărie sau mai multe comenzi online de pe site-urile editurilor tale preferate. Nu? Mai e ceva?

De fapt, mai e. Dacă stai să te gândeşti, dacă eşti puţin atent la lumea din jurul tău, cărţile or să-ţi sară în ochi peste tot. Nici bine nu apuci să te gândeşti că vrei să citeşti încă o carte şi hop, apare o oportunitate:

Poate îţi faci un abonament la bibliotecă

Bibliotecile publice sunt foarte bine aprovizionate de obicei şi au şi filiale de cartier: ieși din casă, iei o carte sau o ceri de la altă filială şi intri repede înapoi, poate nu te-au văzut toţi vecinii în halat şi papuci, umblând după ceva de citit. Iar dacă duci lipsă de titluri noi în biblioteca din oraşul tău, cere o audienţă la primar şi solicită suplimentarea fondului de carte nouă. Gata, ai bifat şi implicarea civică pe lista de obiective!

Poate ai dat, în plimbările tale, peste minibiblioteci

E un concept de împrumut de care  toată lumea e entuziasmată, de fiecare dată când e sharuită vreo astfel de iniţiativă prin social media. Sunt acele mici căsuţe sau rafturi amplasate prin parcuri, pe la intrările marilor magazine, în faţa unor şcoli sau pur şi simplu unde au decis entuziaștii care le-au construit şi aprovizionat. Regula e să iei o carte de acolo, să o citeşti, apoi să o aduci înapoi. Sunt mini proiecte comunitare, aşa că ele au succes dacă se încheagă un spirit comunitar în jurul lor. Dar, ca să se întâmple asta, de multe ori e nevoie de un fel de spiriduş al cărţilor, care să adopte o minibibliotecă, să o cureţe din timp în timp şi să o aprovizioneze cu cărţi. Când e îngrijită, oamenii se simt motivați să contribuie. Ştii ce urmează, nu? Ai putea adopta tu o minibibliotecă, dacă ai găsit una care pare să sufere sau ai putea să construieşti una nouă. În scara blocului tău, de exemplu. Cine ştie, poate se va întâmpla să te mai întâlneşti acolo cu un vecin care coboară în halat şi papuci de casă după ceva de citit şi beţi cafeaua împreună.

Poate ai auzit de Bookster, biblioteca asta out of the box, prin care angajaţii companiilor pot să împrumute cărţi, articole, e-books.

Probabil ai observat stickerul roşu cu „Read’n’Roll” de pe coperta cărţii pe care o citeşte un tip sau o tipă prin mijloacele de transport în comun sau prin vreun food court în orele de business lunch, când ştii deja că e pauză de masă pe la corporaţii: e carte de la Bookster. E aşa de cool, că a devenit un fel de semn distinctiv, ca o parolă secretă pentru cititori. Dacă eşti atent, parcă îi şi vezi cum îşi fac un semn discret de recunoaştere unul altuia, cei cu sticker-ul roşu pe cărţi. Au la dispoziție un catalog online generos, primesc cărţile prin curier şi le returnează la fel. Ai putea să mergi la şeful tău, că tot vine evaluarea anuală, să-i spui că există platforma asta şi că v-ar prinde bine un astfel de beneficiu, că doar fericirea angajatului contribuie la productivitatea muncii şi la construirea unui mediu de lucru care să mustească de creativitate, nu?

Poate faci parte dintr-un grup de cititori cum e Reading is Cool – the Challenge și participi lunar la Marele Schimb de Cărți.

Pe 23 ale lunii, postezi fotografii și descrieri ale cărților pe care vrei să le lași să zboare în lume și te apuci de negociat schimburi cu colegii de grup. Așa, numai bine găsești și loc în biblioteca ta pentru noile achiziții și nu le mai stivuiești pe lângă pereți sau pe șifoniere. Contribui și la protejarea pădurilor cu ocazia asta!

Poate faci o vizită vreunui prieten care are biblioteca la fel de ticsită ca a ta, numai că a lui nu e plină cu cărţi pe care tu deja le-ai citit măcar o dată.

Iar dacă e fix tipul ăla care nu împrumută cărţi, nu-i nimic, poţi să te inspiri cu titluri din biblioteca lui şi să le împrumuţi de la altcineva, că şi aşa ţi-ai propus să te vezi mai des cu prietenii anul ăsta!

Şi uite aşa, lista ta de cărţi citite anul ăsta o să crească într-un an ca a altora în şapte. Cât despre „să trăiesc într-un oraş mai fain, să contribui cu ceva valoros în comunitatea mea, să lucrez într-o companie mai cool, să consum mai responsabil, să mă bucur mai mult de viaţă cu prietenii” din rezoluţia ta, păi, se pare că nu era nevoie decât de un obiectiv de citit mai multe cărţi anul ăsta, ca să le bifezi pe restul 🙂 .

5 4 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile