Lista To-Be-Read e gata. Acum ce fac cu ea?

Corina Răduță

Eram în sesiune – Facultatea de Litere. Aveam vreo paisprezece examene pe sezon și teancuri de cărți de citit la mai toate materiile. Citeam și adormeam cu cartea pe piept, mă trezeam, reluam (că cine mai știa de unde se rupsese firul), adormeam iar. Cu chiu, cu vai treceam prin bibliografia pe care, desigur, nu o parcursesem ca lumea de-a lungul anului. Alea au fost primele mele teancuri TBR. Și nu le iubeam deloc. Abia așteptam să termin școala ca să pot citi fix ce vreau eu și când vreau eu.

Chiar dacă iubesc cărțile, mirosul lor, atingerea, iubesc ideea că le am și trăiesc printre ele, nu dintotdeauna mi-a plăcut să citesc. Mă simt o impostoare dacă spun că citesc mult. Așa că nici nu o zic. Că până la urmă am terminat școala and then life happened. Dar am recuperat teren și pentru că acum citesc ce-mi place și iubesc să citesc, în sfârșit teancul de pe noptieră (și ăla de pe birou și cel de pe scaunul de lângă birou) nu mă mai face să plâng. Doar să mă plâng că nu pot să stau doar să citesc.

Anul ăsta e primul în care mi-am făcut un plan.

M-am uitat pe Goodreads prima oară. La capitolul cărți citite, 2022 n-a fost un an mai bun decât 2021, așa cum mi-aș fi dorit. Așa că m-am apucat de făcut liste, specialitatea mea.

Prima e wishlistul sau teancul TBR, pe căprării: ficțiune autori străini, ficțiune autori români, cărți de teorie, istorie. Nu le-am premeditat, așa s-au aranjat după titlurile pe care mi le-am ales. În total 43. Sunt sigură că o să se mai adune în plus tentații ale lui 2023, dar mă gândesc că dacă anul trecut am citit 33 fără un plan riguros, aș avea șanse cu un pic de strategie.

După o serie de dezbateri cu vocile din capul meu despre titlurile pe care le vreau musai și cele pe care le-am tot evitat și anul trecut, am făcut lista „cum fac să le și citesc”.

1. Dacă ai și tu pe lista de dorințe anul ăsta să citești mai mult, alege-ți un grup de cititori unde să te simți bine și de unde îți poți lua brânciul de care ai nevoie din când în când. Eu o să stau aproape de provocările Reading is Cool așa cum o făceam la începuturi: citesc cărțile propuse pe 1 și 15 ale lunii, pun citatele preferate pe grup, intru la book club. Practic, am început cu ce nu aveam pe listă (nu sunt prea convinsă că mă pricep la strategii). Dar știu că anii trecuți în care am făcut asta am avut mai mult spor și plăcere din citit și povestit cu alții ca mine.

2. Am început să aplic strategia numărului de pagini egal cu cifra zilei. Asta a fost provocarea de acum patru ani, înainte de primul challenge: să citim zilnic atâtea pagini cât reprezintă cifra zilei – pe 1 o pagină, pe 2 două pagini, pe 10 zece pagini și așa mai departe. La finalul lunii aduni 465 de pagini. Magia se întâmplă încă de la început, pentru că eu n-am reușit să mă limitez doar la cifra zilei. Secretul stă în constanță. Numai cu planul ăsta și sigur citesc două cărți pe lună. Sau una, dacă vorbim de Mătura sistemului.

3. O altă idee pe care am mai testat-o acum ceva vreme este să iau cartea cu mine peste tot, tot timpul. Sau cărțile, depinde câte citesc în paralel – o meteahnă cu care nu pot să mă laud numai eu, că am auzit o mulțime de cititori care fac la fel. În felul ăsta pot să profit de fiecare moment neocupat cu chestii din listele de To Do. Așa că citesc în stație, în autobuz, la coadă la casă, pe o bancă în parc sau chiar la birou când iau o pauză de la laptop.

4. Și că tot am adus vorba, ultima idee pe listă e să-mi pun în calendarul zilnic pauze de citit. Pe principiul „nu-i scris, nu există” mi-am zis că dacă văd în agendă că e time out și pot citi cincisprezece minute, apăi mă opresc. La mine funcționează.

Ok, funcționează dacă le și aplic și mă țin de ele. Tocmai de asta m-am gândit să le pun pe foaie și pentru voi, că poate în gașcă ne mai îmboldim la consecvență. Și-apoi, sigur mai aveți și voi idei și strategii faine din care aș mai testa. Spuneți-le și celorlalți.

Și mi-am mai propus ceva care să mă ajute cu motivarea: să-mi țin listele la zi. Până acum am folosit Goodreads, dar de anul trecut mi-am făcut listele astea în contul de pe Reading is Cool pentru că, dacă sunt cărți noi și n-au ajuns încă pe platforme, aici le pot înregistra eu direct. Mi-am făcut deja TBR și Reading now, iar pe măsură ce le termin, o să intre în Enjoyed sau Simply checked. Că și numele listelor mi le pot alege singură.

Indiferent unde îți ții evidența, îmi pare un pas bun, fix pentru că e o bucurie să te uiți în urmă la ce-ai reușit.

Hai, să avem poftă de citit, liste cu cărți care să ne facă plăcere sau măcar să ne învețe ceva. Și dacă vrei și tu, ne putem face listele publice, așa, de inspirație.

5 1 Vot
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile