Le cumpărăm, le citim, le discutăm la book club-uri, dar, câteodată, ne place să îi ascultăm și pe alții cum vorbesc despre ele. So, let’s talk about books! Can you hear them? 🙂
Ce e un podcast?
În puțin probabila situație în care nu ai auzit niciodată despre un podcast, lasă-ne să îți povestim puțin despre ce e vorba. Podcastul a început ca o emisiune radio la cerere, un format audio pe care ascultătorii îl puteau descărca sau pe care îl puteau asculta oricând pe internet. Totuși, spre deosebire de emisiunile radio, podcasturile au un format standard care concentrează discuțiile în jurul unui singur subiect.
Adam Curry and Dave Winner, amândoi jurnaliști, sunt considerați inventatorii podcasturilor. Ei sunt cei care au distribuit pentru prima oară pe internet ceea ce azi noi numim podcast. De atunci și până acum s-au lansat sute de mii de podcasturi, de orice dimensiune, în orice format și pe orice temă ne putem imagina.
Podcast despre cărți
Dar subiectul nostru preferat este cititul. Ascultarea unui podcast de carte poate fi benefică în multe feluri. În primul rând, te poate expune la o gamă largă de cărți și autori pe care altfel nu i-ai fi descoperit. În al doilea rând, îți poate oferi o înțelegere mai profundă a poveștilor. În plus, un podcast de carte poate fi o modalitate convenabilă să rămâi aproape de cărți atunci când trebuie să faci și alte activități cum ar fi să șofezi, să alergi sau să speli vase. How cool is that? 🙂
Uite câteva podcasturi despre cărți care ne-au atras atenția
- 𝐁𝐨𝐨𝐤 𝐨𝐟 𝐓𝐡𝐞 𝐃𝐚𝐲
Primul este un podcast înregistrat de un ONG din America, care are o diversitate de emisiuni, cu o audiență săptămânală de 48 de milioane de oameni. Nu știm câți dintre ei sunt abonați și la podcastul despre cărți, dar clar nouă ne-a atras atenția. Se numește 𝐁𝐨𝐨𝐤 𝐨𝐟 𝐓𝐡𝐞 𝐃𝐚𝐲, și, în mai puțin de cinsprezece minute, în fiecare zi, prezintă o carte. Timpul e important, așa că informațiile sunt concentrate, dar mereu într-o formă prietenoasă, simplă, directă.
- 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧
Este un podcast cu şi despre literatură. Din când în când, Ramona Boldizsar se întâlnește cu autori contemporani şi despică firul în patru, ca să ne arate cum ajunge povestea carte, dar și care sunt impulsurile care ne pun în mișcare în relația cu lectura. ,,Nu e nimic perfect la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puțin contemporan.”
- 𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐫𝐤𝐞𝐫: 𝐅𝐢𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐩𝐨𝐝𝐜𝐚𝐬𝐭
O lectură lunară și o conversație cu unii dintre cei mai renumiți scriitori intervievați chiar de editorul de ficțiune al revistei, Deborah Treisman. Fiecare invitat citește o proză a unui alt autor publicat în The New Yorker. Acest podcast combină perfect discuția cu o explorare a imensei arhive a revistei care dă tonul în universul lecturii, oferind o perspectivă plăcută asupra modului în care scriitorii se inspiră și se respectă reciproc.
- 𝐁𝐨𝐨𝐤 𝐅𝐢𝐠𝐡𝐭
Lectura o să rămână veșnic un spațiu fertil pentru luptă. Din fericire, confruntarea se rezumă la idei și nu se lasă cu răni decât în orgoliul propriu. Asta nu ne împiedică să ne scoatem la iveală spiritul combativ de cititori, ba chiar dimpotrivă. Așa s-a creat în jurul acestui podcast o comunitate de ascultători activi, care răspunde cu propriile critici. Analiza lui Mike Ingram și Tom McAllister asupra moștenirii lui David Foster Wallace este punctul culminant al podcastului.
- 𝐁𝐚𝐜𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐞𝐝
Dacă îți place să descoperi bijuterii literară sub acoperire, acest podcast este pentru tine. În timpul fiecărui episod, un invitat special recomandă o carte care a rezistat la testul timpului și despre care consideră că merită să ajungă la cât mai multă lume. Așa cum îi spune sloganul, Backlisted dă o viață nouă cărților vechi.
- 𝐕𝐨𝐫𝐛𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐢
Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea sunt echilibrați în opinii, sunt conectați, au umor și ne invită la o discuție săptămânală despre societatea noastră. E un pic mai mult decât un podcast de carte, dar farmecul fiecărui episod stă în mare măsură în carisma și cultura vastă a scriitorului nostru preferat 🙂 Evident, podcastul nu se termină niciodată fără o recomandare de carte bună.
- 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐢𝐭𝐞ș𝐭𝐞
Irina Stoica este vlogger de carte, iar canalul ei de YouTube este unul dintre cele mai populare canale de tip booktubing. Ne place că este pasionată, consecventă și are și gusturi la fel de bune ca ale noastre.
- Reading is cool
Înainte să dai fuga și să faci scroll printre rafturile podcasturilor de mai sus, îți mai spunem că fix în momentul în care publicăm acest articol se filmează primele episoade ale podcastului 𝐑𝐞𝐚𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐬 𝐂𝐨𝐨𝐥.
Cea mai iubitoare de cărți dintre noi, cea care a făcut ca proiectul ăsta să aibă viață, o să le vorbească tuturor despre pasiunile ei: scrisul, cititul și călătoriile. O vom putea asculta pe Liv împrăștiind magia poveștii împreună cu Raluca Feher în stilul ei franc, fără perdea. Un om plin de umor care are multe de spus în domeniul ăsta pentru că, ai ghicit, nu doar că iubește cărțile, ci le și scrie. 🙂
Spune tu că nu a meritat să citești până la final! 😊😇