Cum învățăm mai bine – citind sau ascultând?

Maria Macarov Burnichi

Zona de video a crescut alarmant de mult în ultimii ani, mai ales când vine vorba despre tutoriale și ghiduri. Nu există lucru pe care să vrei să îl faci și să nu găsești un videoclip pe YouTube sau TikTok, în care cineva îți arată pas cu pas cum să îți atingi scopul.

În teorie, e super! Poți să speli vase și să asculți pe cineva care îți explică cum să faci coq-au-vin. Sau dai cu mopul în timp ce în căști asculți tehnici de fotografie și editare foto. Dar chiar este un mod eficient de a deprinde un skill nou?

Hai să vedem:

Avantajele tutorialelor video:

Este time-saving. Cum spuneam, poți urmări tutoriale de orice fel, de oriunde sau în timp ce faci orice altceva. Fie că vrei să maximizezi timpul petrecut în metrou spre muncă, sau că îți vine o idee chiar când faci baie și vrei să te apuci pe loc să înveți despre asta, tutorialele video sunt la îndemâna oricui.

E mult mai ușor să înveți să faci ceva când cineva îți explică și îți și arată. Vrem nu vrem, ne intră mai ușor în cap informația când ne uităm la cineva exact unde duce cursorul sau unde desface calculatorul.

Dacă e vorba de ceva mai complex, de exemplu cum ar trebui să funcționeze sau să fie operat un aparat, poți înțelege mai ușor dacă vezi exact cum se întâmplă procesul, decât dacă ar trebui să citești despre asta într-un manual de instrucțiuni, care, de obicei, este scris într-un mod foarte greoi și tehnic pentru your average Joe.

Dezavantajele tutorialelor video:

Dacă persoana care îți prezintă înformația vorbește prea rar, riști să îți pierzi interesul. În același timp, dacă vorbește prea repede, te pierzi foarte ușor.

Când vorbim, cu toții avem tendința să exagerăm cu onomatopeele sau ticurile verbale. „Ă”, „um”, „gen” și multe altele, deși par neimportante, te bruiază foarte mult când încerci să înveți ceva și te fac să-ți pierzi concentrarea.

Dacă în timp ce te uiți la tutorial încerci să și faci ce face persoana din video, șansele sunt foarte mari să rămâi în urmă. Și dacă se întâmplă asta, trebuie să dai pauză sau rewind și asta îți strică tot flow-ul. Eu, cel puțin, dacă sunt întreruptă dintr-o activitate, nu mă mai apuc decât dupa 3-4 ore, să îmi reintru în stare.

Persoanele care fac tutoriale video au tendința să vorbească foarte mult și pe lângă subiect. Au povești foarte amuzante și drăguțe despre cum au ajuns să știe atât de multe despre subiectul ăsta, sau cum și-au descoperit pasiunea, însă până ajung la subiect, te trezești că e trecut de 12 noaptea și nici nu mai ai nevoie să înveți.

Poate subiectul care te interesează este foarte complex și, dacă urmărești un tutorial video, e foarte posibil să trebuiasă să pui pauză constant ca să procesezi ce se întâmplă. Eu știu că mai aveam puțin și mă lăsam de Photoshop din cauza tutorialelor video.

Sursă foto: pixabay.com

Acum că am terminat lista, mă gândesc că sunt mult mai multe dezavantaje decât avantaje (cel puțin din punctul meu de vedere). Poate sunt și puțin biased, pentru că sunt la Reading is Cool. Dar, pentru mine, nimic nu întrece să ai ceva scris în față, poate și niște highlightere și post-ituri; make an aesthetic out of it. Nu zic că tutorialele video nu sunt bune, dar poate ar fi mai bune în combinație cu un ghid scris 😉.

Dar, to each their own, cum spune englezul. La urma urmei, nu contează cum înveți ceva, atâta timp cât îți aduce un plus în viață.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile