CARTE

Fără poză de profil

Fără poză de profil

De Anca Vieru

(2 ratings)

ADAUGĂ LA


Vrei să ne sugerezi o corectură? Apasă aici!

Detalii

Titlu: Fără poză de profil

Autor: Anca Vieru

Editura: Polirom

ANUL APARIȚIEI: 2022

ISBN: 9789734690404

Număr pagini: 200

Format: 20 x 13

Categorie: Autori români,Ficțiune,Proză scurtă

Descriere

Un volum în care adunam întâmplări și personaje urbane, povestiri despre viața de cuplu, despre prietenie, despre dragoste sau despre lipsa ei. La un moment dat însă am observat un laitmotiv, un fel de personaj suplimentar care apărea în povestiri: fotografia, în multele ei forme și utilizări. Albume de familie, social media, bloguri, Google StreetView, toate înrădăcinate și acceptate în viața noastră. Dar oare cum ar fi viața modernă fără fotografii? Așa s-a născut una dintre povestiri.” (Anca Vieru)

„În povestirile Ancăi Vieru intri ușor, de la primele cuvinte. Un singur paragraf – și ești prins. Totul e firesc, bine cunoscut, familiar. Nimic nu anunță furtuna, nimeni nu semnalizează pericolul, capcana în care ai căzut. Dar știi cu precizie că aventura în care ai intrat nu are șanse să se termine cu bine. De ce? Asta o face specială pe autoare, capacitatea ei de a strecura în subsolul cuvintelor calme și precise neliniști și emoții rău prevestitoare. Existența personajelor te-a prins și nici după ce ai citit ultima frază nu ești sigur că s-a terminat. Acolo începe altă poveste, pe care va trebui s-o rezolvi singur.” (Florin Iaru)

Anca Vieru este absolventă de politehnică și are un masterat în comunicare. A publicat în volumele colective Moș Crăciun & co. (Editura Art, 2013) și Ficțiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic jr. În anul 2015 i-a fost publicat la Editura Polirom volumul de proză scurtă Felii de lămâie, nominalizat la premiile revistei Observator cultural și reeditat în 2018 în colecția Top10+. A mai publicat proză scurtă în revistele iocan și Familia. În anul 2016 a participat la festivalul de literatură Lofest – Orașul și literatura organizat la București. În 2018 a apărut, tot la Editura Polirom, romanul Spulberatic.

4.5 2 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
1 Comment
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai apreciat
Vezi toate comentariile
Ioana Bostan

Fotografiile te întorc la trecut și te fac nostalgic. Sunt o dovadă de slăbiciune. Sau poate un altfel de Memento mori. Pe de altă parte, fotografia și tot ce a urmat după ea reprezintă progresul. Ambivalență. Fotografiile aduc trecutul în prezent. Dar, aducându-l, îl schimbă în funcție de contextul actual. Trecutul din prezent este o altă fațetă a prezentului.” (Anca Vieru, „Fără poză de profil”)

O carte de povestiri despre oglinda din noi, imaginea propriei fațete a vieții versus imaginea noastră în societatea din eter. Fotografia ca temă generală controversată și frumos sau dur creionată de povestirile Ancăi Vieru