Cititorul GALAXIE

Reading is cool

Locul tău favorit este între biblioteci – cele din librării sau cele de acasă, doar de aia există pereți prin casă, să țină rafturile cu cărți. De toate felurile, că nu știi niciodată din care vine fericirea galactică.

Tu lași cărțile să te aleagă, să te cheme în lumea lor. Te apropii de ele, le petreci cu privirea și o scoți pe cea la care sufletul s-a făcut Cale Lactee. Din instinct. O deschizi la nimereală, poate chiar îți îngropi un pic nasul în ea, apoi citești câteva rânduri. Imposibil să nu facă click. Sigur ai ceva de învățat din ea așa că o adopți, normal. Indiferent care i-a fost casa înainte – din rafturile cu ficțiune sau din cele de știință, dintre rândurile cu fantasy sau cele de cultură, din colțul cu thriller sau dezvoltare personală.

Așa te-ai făcut Galaxie și tu. Și de aia ești cel mai înzestrat povestitor din gașcă.

Recomandări:

1. Problema Spinoza – Irvin D. Yalom, Editura Vellant

Irvin Yalom revine cu un roman despre minţile a doi oameni care au intrat în istorie la trei secole distanţă unul de celălalt: filosoful olandez de secol XVII, Baruch Spinoza, şi Alfred Rosenberg, unul dintre ideologii nazismului şi un apropiat al lui Adolf Hitler. Imaginând o intersecţie neaşteptată între viaţa lui Spinoza şi destinul lui Rosenberg, Irvin Yalom construieşte o poveste de neuitat despre ură şi toleranţă, curaj şi laşitate, pedeapsă şi speranţă.

2. Dune – Frank Herbert, Editura Nemira

Intr-un viitor indepartat, intr-un imperiu interplanetar, condus dupa reguli feudale, casele nobiliare se lupta pentru suprematie. Casa Atreides primeste controlul asupra planetei Arrakis, singura sursa de mirodenie – cea mai valoroasa si importanta substanta din univers. Asta adanceste vechea rivalitate dintre Casele Atreides si Harkonnen. Leto Atreides si familia lui se vor confrunta nu doar cu o planeta desertica, neprietenoasa si necunoscuta, ci si cu comploturi politice periculoase. O poveste clasica, bogata in sensuri religioase, economice, tehnologice si sociale, o complexitate care o pune definitiv pe lista cartilor de citit intr-o viata. „O poveste unica… Nu se compara cu nimic, poate doar cu amploarea epica din Stapanul inelelor.“

3. Umbra vântului – Carlos Ruiz Zafon, Editura Polirom

Ne aflam in Barcelona anului 1945. Intr-o dimineata cetoasa, domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din inima orasului vechi, isi duce fiul, Daniel, la Cimitirul Cartilor Uitate, o cladire impunatoare, veche si sumbra, plina de volume ale unor autori necunoscuti sau uitati, carti aduse de oameni care au tinut sa le fereasca de parasire, de indiferenta sau de la disparitie. Potrivit traditiei, cine intra pentru prima oara trebuie sa adopte o carte. Dintre miile de tomuri, Daniel se simte atras de Umbra vintului de Julian Carax, un roman misterios pe care, ajuns acasa, il citeste in aceeasi noapte dintr-o suflare.

4. Vorî. Hoți și asasini – Mark Galeotti, Editura Corint

Atunci când vine vorba despre lumea infractorilor ruși, de la hoții mărunți la crima organizată, expertul în domeniu este Mark Galeotti. Familiarizat cu istoria, dar și cu problemele contemporane ale Rusiei, autorul lucrării de față este consultant pentru diverse guverne și structuri de poliție din întreaga lume. Pentru că mafia rusă este prezentă pe toate continentele!

5. Poliția memoriei – Yoko Ogawa, Editura Humanitas

Romanul distopic al lui Yōko Ogawa – povestea unei tinere femei care, luptand sa-si continue cariera de scriitoare pe o insula unde obiectele dispar, ajunge sa puna in aplicare un plan nebunesc de salvare a editorului ei, vanat de Politia Memoriei – a fost o revelatie pe mai multe continente prin traducerea in engleza din 2019.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile