CARTE
Scrisoare către Ceaușescu
Scrisoare către Ceaușescu
De George Burcea
(0 ratings)
ADAUGĂ LA
Vrei să ne sugerezi o corectură? Apasă aici!
Detalii
Titlu: Scrisoare către Ceaușescu
Autor: George Burcea
Editura: Hyperliteratura
ANUL APARIȚIEI: 2021
ISBN: 9786069671177
Număr pagini: 408
Format: 11 X 18 cm
Descriere
Inspirat dintr-o poveste reală, romanul de debut al lui George Burcea începe cu drama Mariei Drumeș, mamă a patru copii și victimă a violenței domestice în cumpliții ani ai comunismului, unde strigătele ei de ajutor nu sunt auzite de nimeni. În momentul în care constată că viețile lor sunt puse în pericol, se hotărăște să fugă, însă se lovește de o nouă serie de nenorociri: boala unuia dintre copii, dispariția altuia, o cădere nervoasă care se lasă cu o internare și mai ales greutatea de a-și găsi un loc de muncă, fără șantaje sexuale. Ajunsă la capătul puterilor, Maria riscă totul și decide să-i scrie o scrisoare lui Ceaușescu, văzându-l ca singura soluție de a se pune pe picioare și a avea grijă de familia ei.
În a doua parte a cărții, ne vorbește fiul său, Alex, care crește într-un sat uitat de lume numai cu bunicii săi, îndrăznind să viseze să termine liceul la oraș, deși ai lui îi stabiliseră alte planuri. Și el este nevoit să fugă de acasă, trăiește o perioadă lungă în condiții mizere, la limita supraviețuirii, iar un personaj parcă pus în calea lui de Dumnezeu îi dezvăluie tainele marinăriei. La câțiva ani de aici, este pe punctul de a se îneca într-un naufragiu, ca mai apoi să ajungă din întâmplare la un casting și astfel să înceapă o carieră promițătoare de actor, unde cunoaște repede celebritatea, dar este și bântuit de fantomele trecutului său.
***
George Burcea s-a născut pe 15 ianuarie 1988, în București și este un actor român.
Și-a petrecut copilăria în satul Puțureni (jud. Botoșani), unde a ajuns când avea numai trei săptămâni. A părăsit acel „loc uitat de lume”, cum avea să-l numească, abia în 2003, fugind de la bunicii lui pentru a da admitere la un liceu din Botoșani. După numai un an de zile, se mută la Eforie Sud, localitate unde termină liceul cu diplomă de ospătar. După ce este admis la UMC (Facultatea de Marină, Constanța), pleacă pe un vapor ca ospătar, iar mai apoi, timp de doi ani, navighează ca marinar.
În 2011, aflat în București, printr-o conjunctură „nebunească” (un casting reușit și primele roluri ca figurant), intră la Actorie, mai întâi la Spiru Haret (unde l-a avut ca profesor și îndrumător pe Vlad Rădescu), apoi la UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale), facultate pe care o finalizează în 2015, cu un spectacol de licență de Maxim Gorki, Azilul de noapte, la clasa profesorului Mircea Rusu.
Astăzi, este colaborator constant al Teatrului Național din București, foarte cunoscut datorită aparițiilor pe tv, a apărut în total în peste douăzeci de filme de lungmetraj și peste treizeci de scurtmetraje, atât la nivel național, cât și internațional. Cel mai recent rol al său este acela al lui Lurch, din Familia Addams (în regia lui Tim Burton).
În 2012, și-a lansat primul său volum de poezii, Simplu, iar în 2016 a continuat cu Un strop de culoare.
Scrisoare către Ceaușescu reprezintă romanul său de debut, inspirat din viața sa și a mamei sale (coperta acestei ediții îi are în prim plan chiar pe cei doi).
Abonează-te
Login
0 Comments