„Eu am un «stil» refractar la ideea de stil”

ideea de stil
Reading is cool

Interviu cu ilustratoarea Cristiana Radu

Ce culoare are înserarea? Dar neliniștea? Cu culoare au fluturii din stomac? Ce stil are? Despre toate acestea am vorbit cu ilustratoarea Cristiana Radu. Totul a plecat de la magia din tărâmul lui Tempus Întâiul și de la rozul unei prințese îndărătnice. Vă sună cunoscut? Desigur, sunt lumile pe care Cristiana le-a ilustrat în cărțile scrise de Adina Rosetti: Domnișoarei Poimâine și Joaca de-a TimpulCrăciunul Domnișoarei Poimâine și De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice. Și pe care le găsiți la editura Arthur.

Dacă ai putea călători pe tărâmul lui Tempus Întâiul, unde te-ai duce prima dată și unde crezi că te-ai simți ca acasă? Sau poate ți-ai desena un loc încă neapărut pe harta regatului?

I-aș face o vizită Doamnei A fost Odată și aș sta la povești, la un ceai cu iasomie. Știu că timpul actual se derulează pe (foarte) repede înainte, mai grăbit chiar decât Domnișoara Poimâine, mie însă îmi place să ascult povești de demult, degustate în tihnă, alături de cineva care știe să le depene. Și îmi place să mă uit la „azi” ca printr-un ochean fixat într-un timp îndepărtat – atât de îndepărtat, încât poveștile lumii noastre devin, pentru o clipă, la fel de stranii și de greu de înțeles ca și un univers străin populat de extratereștri.

Între prima ediție a Domnișoarei Poimâine și Joaca de-a Timpul și Crăciunul Domnișoarei Poimâine au trecut șapte ani. La început, Domnișoara Poimâine era o fetiță cu suzetă în gură și părul prins în două codițe. Apoi, deși își păstrează cele două codițe, crește și ajunge să se priceapă de minune să facă liste de cadouri și să-l aducă pe Moș Crăciun în Regatul Timpului. Pentru tine cum a fost? Pentru al doilea volum aveai deja o parte a lumii create. A fost mai ușor, mai greu? Mai distractiv, mai restrictiv?

A fost mai ușor să reiau firul poveștii decât să îi dau prima formă, și mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc personaje dragi și să trec cu ele prin situații noi. A fost amuzant să o văd pe Domnișoara Poimâine împrietenindu-se cu la fel de neastâmpărații spiriduși lui Moș Crăciun, să îl dezbrac pe Domnul Ieri de costum sau să îl văd pe Moș Crăciun primind el însuși un cadou.

Dacă ar fi să aleg o imagine reprezentativă pentru lumea Domnișoarei Poimâine, aș trișa și aș alege două: cele două „oglindiri” din Crăciunul Domnișoarei Poimâine – cea cu fetița și Doamna A Fost Odată și cea cu Moș Crăciun și Tempus Întâiul. Ai vreun cadru, vreo ilustrație preferată din acest univers?

Înțeleg de ce te atrag, imaginile pomenite părăsesc litera textului pentru a fixa într-o imagine ceva din sensurile care-l traversează. Sunt metafore vizuale. Ilustrația mea favorită e însă cea…

Citește continuarea interviului pe blogul Arthur. Textul este un fragment din articolul „Eu am un «stil» refractar la ideea de stil” | Interviu cu ilustratoarea Cristiana Radu semnat de Oana Purice, pentru Editura Arthur.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile