Premiile Orange sau cum se naște o idee bună dintr-o frustrare

Maria Tristiu

Un premiu care a purtat mai multe nume de-a lungul timpului

Premiul pentru ficțiune pentru femei, denumit în trecut Baileys Women’s Prize for Fiction (2014-2017), Orange Prize for Fiction (1996-2007 și 2008-2012) și Orange Broadband Prize for Fiction (2007-2008) este un premiul literar britanic dedicat femeilor. A fost înființat în anul 1992, dar implementat abia din 1996, de un grup de oameni din industria editorială: librari, agenți literari, critici, jurnaliști, până la bibliotecari.

Un premiu născut dintr-o frustrare

Ei bine, totul a pornit de la o frustrare. Mai exact, pe lista Booker Prize ediția 1991 nu se afla nicio femeie. Desigur că în sufrageria în care s-a pus țara la cale au existat tot felul de dezbateri care au scos la lumină întrebări inconfortabile și al căror răspuns părea că ascunde sub preș cam mult praf. S-a discutat despre care este de fapt scopul unor astfel de premii, care este valoarea lor, cât de mult contribuie ele la determinarea oamenilor să citească sau care este rolul recenziilor în promovarea autorilor.

Drept care, onorata adunare și-a turnat un pahar de vin, iar câteva ore mai târziu s-a născut o idee: un nou tip de premiu literar care să celebreze femeile scriitoare și creativitatea lor, indiferent de naționalitate, și care să promoveze cu adevărat educația, literatura și inițiativele de cercetare. După alte câteva luni în care s-au căutat soluții de implementare a proiectului, Comitetul Femeilor fondatoare a decis că este nevoie de un sponsor. Așa că, board-ul format din Kate Mosse OBE, director fondator al Women’s Prize for Fiction, Co-fondatorul și agentul literar Jane Gregory, editorul Susan Sandon și Harriet Hastings a apelat la o întreprindere anonimă și la Grupul Orange, compania de telecomunicații care susținea deja domeniul artei de ceva timp, alături de care au pus bazele concursului.

Un premiu creat special pentru femei

Aveau voie să se înscrie în concurs romanele în limba engleză scrise de femei și lansate în Marea Britanie în anul precedent. Exista, totuși, o condiție. Nu erau acceptate traducerile, însă, puteau participa femei de diverse naționalități cu orice reședință, atâta timp cât cartea lor era lansată în Anglia, în anul precedent. Condițiile s-au păstrat până în ziua de astăzi.

„Bessie”, trofeul de bronz, se acordă anual câștigătoarei Women’s Prize for Fiction. Foto credit: publishingperspectives.com

Un premiu cu diverși sponsori și administratori

Premiile Orange au fost administrate încă de la bun început de Booktrust, o organizație de advocacy literar din Marea Britanie, și sponsorizate și organizate de Grupul Orange, după care s-a dat și numele competiției. În 2012, când Orange nu a mai putut să susțină competiția, salvatorul a fost compania producătoare de lichior cremos Baileys, iar concursul a primit numele de Baileys Women`s Prize for Fiction, devenit Women’s Prize for Fiction din 2018, datorită apariției altor sponsori, Deloitte și NatWest.

Tot în 2018, a fost înființată și Women`s Prize Trust ca asociație de caritate menită să susțină literatura ca utilitate pentru oricine, lucru pe care concursul și-a dorit să îl promoveze încă de la început. În momentul de față, platforma funcționează 24/7 și se ocupă de încurajarea la nivel global a literaturii scrise de femei, în toate formele ei. Fie că este vorba despre diversitate sau egalitate de gen între scriitori, organizația a decis să acorde un premiu anual pentru un roman publicat în limba engleză și scris de o femeie de orice naționalitate.

Astăzi, sponsorii oficiali Women’s Prize for Fiction sunt Baileys și Audible, dar există și susținători individuali, trusturi și fundații.

Un premiu care încurajează și scriitoarele wannabe mai timide

Anul 2020 a marcat cea de-a 25-a aniversare a concursului, celebrată de organizatori prin campania Reading Women, unde publicul a votat „Jumătate de soare galben”, cartea Chimamandei Ngozi Adichie, câștigătoarea ediției din 2007.

Femeile care își doresc să scrie sunt ajutate prin programe de mentorat, prin sfaturi și îndrumări practice datorită proiectului Discoveries, derulat în parteneriat cu Curtis Brown, Curtis Brown Creative și Audible. Prin această mișcare, inițiatorii își doresc ca femeile să se dezvolte, să prindă curaj ca să scrie și să lase prejudecățile deoparte, dar și să primească informații editoriale de care au atât de multă nevoie, mai ales la început de drum.

Dacă intri pe site-ul oficial Women’s Prize for Fiction, vei descoperi toate câștigătoarele din 1996 până astăzi, dar poți să asculți și podcast-ul care o are gazdă pe Vick Hope, prezentatoarea britanică de radio. Săptămânal, ea discută cu invitați din domeniul literaturii, dar oferă și recomandări proaspete de carte. Și asta nu e tot. Women’s Prize for Fiction susține munca femeilor scriitoare și prin grupul de lectură, evenimentele și toate resursele disponibile pe site.

Un premiu win-win pentru scriitoare și cititori

Noi, cititorii, suntem, totuși oameni și avem ceva de învățat din toate informațiile pe care le primim, fie ele bune sau mai puțin bune. Important e să ne păstrăm deschiderea, empatia, să ne lăsăm imaginația să zburde și să cunoască orizonturi noi ca, în final, să fim capabili să selectăm ceea ce citim și să ne folosim de lectură ca de o modalitate de cunoaștere a sinelui și a lumii.

Iar misiunea Women’s Prize for Fiction e fix asta: ca cititorii să primească lectură de calitate, scrisă de femei, iar cei care nu își permit să facă lucrul ăsta să aibă acces gratuit la cărți și la resurse.

5 1 Vot
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile